Zanimivosti

Slivova galeta

Zvonka Labernik, Ženska
26. 9. 2017, 15.00
Deli članek:

Galeta je preprosto pecivo, ki ga pripravimo iz svežega sadja in krhkega testa.

Tega ni treba posebej lepo oblikovati, le razvaljanega nadevamo s sadjem, nato pa zapognemo v debel rob, da vsebina ne uhaja.

Sestavine (za okrogel model s premerom 22 cm):

  • 300 g pšenične moke,
  • 200 g na kocke narezanega hladnega surovega masla,
  • 150 g sladkorja,
  • 1 jajce,
  • nastrgana lupinica ½ neškropljene limone,

za nadev:

  • 1 kg razkoščičenih in razpolovljenih zrelih sliv,
  • 120 g sladkorja,
  • 1 žlica vaniljevega sladkorja,
  • ½ žličke zmletega cimeta,
  • 2 žlici jedilnega škroba.

Priprava:

  1. Moko presejemo na delovno površino, dodamo koščke masla in pognetemo v grobe drobtine. V sredini naredimo jamico, vanjo damo sladkor, jajce in limonino lupinico ter premešamo. Ugnetemo čvrsto testo, zavijemo ga v folijo in za 1 uro postavimo v hladilnik.
  2. Za nadev slive zmešamo s sladkorjem, vaniljevim sladkorjem, cimetom in jedilnim škrobom ter postavimo na stran.
  3. Pečico segrejemo na 180 °C in okrogel pekač navlažimo z vodo.
  4. Ohlajeno testo razvaljamo v krog, ki naj bo za vsaj 6 cm večji od dna pekača. Prestavimo ga v pekač in obložimo s slivami. Rob testa zapognemo navznoter čez nadev in oblikujemo nekaj zaporednih gub, ki jih narahlo stisnemo.
  5. Galeto pečemo 40 minut, da se testo hrustljavo zapeče in sadje zmehča.