Sestavine (za 4 osebe):
- 500 g mesnatih zelenih paprik,
- 2 žlici olivnega olja,
- 1 sesekljana šalotka,
- ½ majhnega pora,
- 3 sesekljani stroki česna,
- 1 ostrgan in na kolobarje narezan korenček,
- 1 majhna olupljena in na kocke narezana bučka,
- 2 žlici sesekljanega svežega peteršilja,
- 1 žlica sesekljanega svežega origana,
- 2 sesekljana listka bazilike,
- 1 lovorov list,
- 800 ml zelenjavne ali mesne jušne osnove,
- 200 g kuhanega fižola v zrnju,
- 1 žlička morske soli,
- ¼ žličke zmletega črnega popra,
- 100 ml kisle smetane.
Priprava:
- Cele paprike naložimo v pekač, ki smo ga navlažili z vodo, in jih pečemo 20 minut. Zavijemo jih v krpo in počakamo, da se ohladijo. Nato jih olupimo, odstranimo seme in sesekljamo.
- V kozici segrejemo olje, dodamo šalotko, por in česen ter jih pražimo 5 minut.
- Dodamo korenček, bučko, peteršilj, origano, baziliko in lovor ter pražimo še 5 minut. Zalijemo z juho in kuhamo 20 minut.
- Nazadnje primešamo še sesekljano papriko, fižol, sol in poper ter kuhamo še 10 minut. Odstranimo lovor in juho do gladkega obdelamo s paličnim mešalnikom.
- Nazadnje vmešamo še kislo smetano, juho pregrejemo.