Zanimivosti

Kremna juha s pečeno papriko in fižolom

Zvonka Labernik, Ženska
25. 9. 2017, 15.00
Deli članek:

Za bogat okus in kremasto teksturo bodo poskrbeli korenček, bučke in fižol.

Sestavine (za 4 osebe):

  • 500 g mesnatih zelenih paprik,
  • 2 žlici olivnega olja,
  • 1 sesekljana šalotka,
  • ½ majhnega pora,
  • 3 sesekljani stroki česna,
  • 1 ostrgan in na kolobarje narezan korenček,
  • 1 majhna olupljena in na kocke narezana bučka,
  • 2 žlici sesekljanega svežega peteršilja,
  • 1 žlica sesekljanega svežega origana,
  • 2 sesekljana listka bazilike,
  • 1 lovorov list,
  • 800 ml zelenjavne ali mesne jušne osnove,
  • 200 g kuhanega fižola v zrnju,
  • 1 žlička morske soli,
  • ¼ žličke zmletega črnega popra,
  • 100 ml kisle smetane.

Priprava:

  1. Cele paprike naložimo v pekač, ki smo ga navlažili z vodo, in jih pečemo 20 minut. Zavijemo jih v krpo in počakamo, da se ohladijo. Nato jih olupimo, odstranimo seme in sesekljamo.
  2. V kozici segrejemo olje, dodamo šalotko, por in česen ter jih pražimo 5 minut.
  3. Dodamo korenček, bučko, peteršilj, origano, baziliko in lovor ter pražimo še 5 minut. Zalijemo z juho in kuhamo 20 minut.
  4. Nazadnje primešamo še sesekljano papriko, fižol, sol in poper ter kuhamo še 10 minut. Odstranimo lovor in juho do gladkega obdelamo s paličnim mešalnikom.
  5. Nazadnje vmešamo še kislo smetano, juho pregrejemo.