Zanimivosti

Z uživanjem mesa do uravnotežene prehrane

Oglasno sporočilo
2. 10. 2017, 09.34
Posodobljeno: 3. 10. 2017, 08.56
Deli članek:

Meso je eno od pomembnih živil, ki jih vključujemo v svoj jedilnik, če se želimo uravnoteženo prehranjevati.

Je ne samo pomemben vir beljakovin in železa, ampak tudi drugih hranil, ki jih telo potrebuje za dobro delovanje. Poleg tega je uživanje mesa zaradi beljakovin pomembno pri obnovi mišic, zato je nepogrešljivo tudi pri športnikih.

Temeljno načelo uravnotežene prehrane, ki ga moramo upoštevati, je uživanje čim bolj raznolikih živil. Le na ta način bomo v svoje telo vnesli vsa hranila, potrebna za pravilno delovanje organizma, telo pa oskrbeli s potrebno energijo in mu tako omogočili zdrav razvoj.

Meso kot pomembno živilo v naši prehrani

V zadnjih letih se je odvijalo veliko polemik o (ne)uživanju mesa, a dejstvo je, da je meso v prehrani človeka koristno. Je pomemben vir beljakovin, železa, cinka in vitamina B12. Priporočljive količine zaužitega mesa se lahko od posameznika do posameznika zelo razlikujejo. Da ga potrebujemo za uravnoteženo prehrano pa velja za vse.

Meso je tudi pomemben vir železa, ki je nujno potrebno za pravilno delovanje naših organov. Zaloge železa se morajo v telesu nenehno obnavljati, saj lahko njegovo pomanjkanje vpliva na zmanjšanje tako fizičnih kot intelektualnih sposobnosti.

Beljakovine, ki jih najenostavneje pridobimo z uživanjem mesa, so prav tako pomembne za normalno delovanje našega telesa. Prispevajo k povečanju mišične mase, reden vnos beljakovin pa vpliva tudi na to, da smo močnejši in vitalnejši.

Pomembno je, da meso kombiniramo z drugimi živili 

Pri uravnoteženi prehrani moramo upoštevati, da v svoje obroke poleg mesa vključujemo tudi ostala živila, kot so sadje, zelenjava, polnozrnati izdelki ter stročnice, in na ta način ustvarjamo čim večjo raznolikost ter optimalen vnos živil v vsakodnevni prehrani.

Naročnik oglasa je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Zanimivosti

blazina
Sveža postelja

Za sladek spanec primerno vzdržujte odeje in vzglavnike

žafran v kulinariki
Rastline v kulinariki

Žafran je nekoč slovel kot zdravilo, danes kot začimba

rep08-2025_naslovka
Zanimivosti

Koga se boji Janez Janša: predsednik SDS na shod Ruparjevih upokojencev prišel v spremstvu telesnih stražarjev

Roškar, Glorija in Tijan
Posebna gosta

Na počitnicah pri Roškarju: Navihana osnovnošolca zabavala voditelja

opuncija
Indijska figa

Zdrav sadež, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja ožilja

Rakek_emb_skupina03
Zanimivosti

Prihodnost farmacevtske embalaže: Inovativni pristopi DS Smith Slovenija na sejmu Pharmapack 2025