Zanimivosti

Piščančji kari s koriandrom

Zvonka Labernik, Ženska
12. 9. 2017, 15.36
Deli članek:

Koriander je poleg karijeve paste nepogrešljiva sestavina številnih vrst karijev, ki so vse bolj priljubljena jed tudi pri nas.

Kakšne sestavine – od mesa do zelenjave – bomo uporabili, je odvisno od našega okusa in razpoložljivih sestavin.

Sestavine (za 4 osebe):

  • 1 žlička semen kumine,
  • 1 žlička semen janeža,
  • 1 žlica semen koriandra,
  • 1 žlička zrn črnega popra,
  • ½ žličke nageljnovih žbic,
  • majhen košček cimeta,
  • 2 sesekljani čebuli,
  • 3 celi stroki česna,
  • 2 žlici olupljene in sesekljane ingverjeve korenike,
  • 1 majhen rdeč pekoči čili s semeni,
  • 2 žlici prečiščenega masla
  • 2 žlici vode,
  • 800 g na koščke narezanega piščančjega fileja,
  • 1 žlička soli,
  • 300 g na krhlje narezanega paradižnika,
  • 500 ml piščančje jušne osnove,
  • 3 žlice sesekljanih svežih listkov koriandra,
  • nekaj celih listkov svežega koriandra za posip.

Priprava:

  1. Semena kumine, janeža, koriandra, poprova zrna, nageljnove žbice in cimet v ponvi brez maščobe popražimo toliko, da zadišijo. Ko se ohladijo, jih zmeljem v terilniku.
  2. Čebulo, česen, ingver, čili in vodo damo v mešalnik in obdelamo v gladko pasto.
  3. V ponvi razpustimo prečiščeno maslo in na njem 3 minute pražimo začimbno pasto. Dodamo koščke piščanca in jih pražimo 5 minut, da porjavijo. Posujemo jih z zmletimi začimbami, posolimo in pražimo še 2 minuti.
  4. Dodamo paradižnik, zalijemo z jušno osnovo in kuhamo 40 minut. Če tekočina preveč povre, prilijemo še nekaj vode.
  5. Nazadnje primešamo sesekljane listke koriandra in kuhamo še 5 minut.
  6. Jed postrežemo še vročo, posujemo jo z listki koriandra in zraven ponudimo kuhan riž.