Že tisočletja jo uporabljajo po vsem Sredozemlju od koder se je razširila po vsem svetu. Poznali so jo že Stari Egipčani in Grki. Danes so semena in listi nepogrešljiva sestavina v indijski, tajski, bližnjevzhodni, mehiški in južnoameriški kuhinji.
Sama rastlina nekoliko spominja na peteršilj, vendar je bistveno večja in že v prvi sezoni rasti obilno cveti in tvori kobule, v katerih dozorijo semena, pa tudi okus listkov je drugačen. Uporabni so tako listki kot semena in korenine, vendar se okusi teh med seboj zelo razlikujejo. Listki so svetlo zelene barve in zelo močnega, izrazitega okusa, ki nekoliko spominja na janeža. Kaj hitro se zgodi, da ga po zgledu peteršilja uporabimo preveč in s tem pokvarimo jed, zato ga uporabljajmo zmerno. Marsikomu je ta okus neprijeten, saj jih spominja na milo in se ga zato izogibajo. Da pa kljub vsemu ohranimo njegov značilni okus, ga v jed vmešajmo šele ob koncu kuhe oziroma z njim potresemo gotovo jed. Rumeno rjava semena koriandra so popolnoma drugačnega, prijetnejšega vonja in okusa kot listki. So nekoliko sladkasta in po vonju spominjajo na mešanico pomarančne lupinice in muškatnega oreščka. Zmleta in popražena semena so nepogrešljiva sestavina začimbnih mešanic za kari ter mehiških in južnoameriških čilijevih jedi. Semena najpogosteje uporabljamo za pripravo mesnih jedi, predvsem iz govedine in jagnjetine, gobjih jedi ter za vlaganje vrtnin, kot so rdeča sta pesa, korenje in zelje. Ponekod s koriandrovimi semeni odišavljajo tudi alkoholne napitke, pecivo in kruh. Korenina koriandra ima podoben, a še bolj izrazit okus kot listki in je vsestransko uporabna za pripravo mesnih jedi in omak. Je nepogrešljiva sestavina tajskih karijev in juh.
Tako listki kot tudi semena in korenine vsebujejo precej vitaminov A in C ter mineralov.
Že stoletja pripravke iz koriandra uporabljajo za spodbujanje prebave, delovanja jeter in žolčnika ter za preprečevanje napenjanja in bolečin v trebuhu.
Semena koriandra lahko kupimo v vseh bolje založenih trgovinah, s svežimi listki in korenino pa je nekoliko težje. Le redko jih lahko kupimo, zato je najbolje, da si priskrbimo sadiko in rastlino sami vzgojimo.
Koriandrove listke bomo težko shranili za dlje časa, saj hitro izgubijo svoj značilni okus in vonj. V hladilniku se dobro zaprti v plastični posodi ohranijo slab teden, če pa jih shranimo v zamrzovalnik njihov vonj oslabi že po kakšnem mesecu. Podobno velja tudi za koriandrovo korenino, le da se ta v zamrzovalniku dlje ohrani. Kakor vsa semena dišavnic in začimb tudi koriandrova svoj značilni vonji in okus obdržijo zelo dolgo, če jih le primerno shranimo. najbolje v steklen kozarček, ki ga lahko tesno zapremo.