Če je ni na voljo, uporabimo postrv. Ribo vložimo v pečico skupaj z obilico kopra in limone. K pečeni zlatovščici priložimo kremasto rižoto s pehtranom, koriandrom in baziliko.
Potrebujemo (za 4 osebe):
- 2 ekološki limoni, oprani
- šop kopra
- 2 veliki ali 4 manjše zlatovščice (skupaj okoli 1 kg)
- 50 g masla
- šop mešanih zelišč in dišavnic: bazilika, listi koriandra, pehtran, operemo
- 2 šalotki
- 1 strok česna, olupimo in nasekljamo
- 140 g riža za rižoto
- 1 dl belega vina
- 60 g naribanega parmezana
Za predpripravo pa še: sol, poper, 1 jedilno žlico koriandrovih semen, 2 jedilni žlici olivnega olja, ščepec žafrana, 500 ml kokošje juhe ali jušne osnove.
Priprava (50 minut):
Lupino limone iz ekološke pridelave na drobno naribamo, jo prerežemo in ožamemo. Drugo limono olupimo in krhlje priložimo ribi pred začetkom peke. Koper narežemo in pomešamo z limoninimi krhlji. Notranjost ribe pokapljamo z limoninim sokom in napolnimo z mešanico soli in popra ter kopra in limone. Položimo na pekač, premažemo z maslom in potresemo s koriandrovimi semeni. Pečemo 20 minut pri 180 0C.
Za rižoto potrgamo listke z zeliščnih stebel in stebla na drobno nasekljamo. V vročem oljčnem olju dušimo šalotko, česen in nasekljana stebla. Dodamo riž in na kratko podušimo. Dolijemo ostanek limoninega soka in belo vino, dodamo žafran. Pri nižji temperaturi mešamo še 20 do 25 minut, da je dodobra kuhano, vmes pa potrebi dolivamo kokošjo juho ali jušno osnovo.
Narežemo liste zelišč in skupaj s parmezanom vmešamo v rižoto. Dodamo sol in poper po okusu ter postrežemo z ribo.