Zanimivosti

Rešil vam je življenje, če ste bili rojeni pred 27. oktobrom 1962

J.P.
30. 10. 2015, 14.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Če ste bili rojeni pred 27. oktobrom 1962, potem vam je Vasilij Aleksandrovič Arkipov rešil življenje. K sreči je na najbolj nevaren dan v zgodovini človeštva, kot mu danes pravijo zgodovinarji, prevladal njegov trezen um.

Twitter
Vasilij Aleksandrovič Arkipov (30. januar 1926 – 19. avgust 1998)

Ameriško vohunsko letalo je bilo sestreljeno nad Kubo, drugo tipa Lockheed U-2 pa je izginilo nekje v sovjetskem zračnem prostoru. Ko je zaradi teh dogodkov napetost še naraščala, je ameriški rušilec USS Beale začel spuščati globinske bombe na sovjetsko podmornico B-59, oboroženo z jedrskim orožjem. Valentin Savitski, kapitan omenjene podmornice, ni mogel vedeti, da so globinske bombe bile le vadbena različica – svarilo, da naj podmornico spravi na površje. Bealeu so se pridružili še drugi ameriški rušilci. Savitski je bil prepričan, da se njegovi podmornici ne piše nič dobrega in da je gotovo izbruhnila tretja svetovna vojna. Posadki je zaukazal, naj nemudoma za izstrelitev pripravi jedrski torpedo. Tarča: USS Randolf, ameriška letalonosilka, vodilna v floti, ki se je pridružila rušilcu Beale.

Wikipedia

Sovjetska podmornica B-59

Jedrska kataklizma

Če bi torpedo upepelilo omenjeno letalonosilko, bi se jedrski oblaki z morja hitro razširil na kopno. Prve tarče bi bile Moskva, London, letalska oporišča na vzhodu Anglije ter večje koncentracije vojaške sile v Nemčiji. V naslednjem valu bombardiranj bi bile izbrisane »ekonomske tarče«, kar je druga beseda za civiliste. Pentagon bi uresničil svoj katastrofični scenarij – 5.000 tisoč jedrskih raket bi poletelo proti svojim ciljem, med drugim tudi na nenapadalno Albanijo in Kitajsko. Ni povsem gotovo, kaj bi se zgodilo z Združenimi državami Amerike. Razlog, zakaj je dal Nikita Hruščov na Kubo namestiti sovjetske rakete z jedrskimi konicami, je bil, da Sovjetska zveza pač ni premogla medcelinskih balističnih raket, s katerimi bi se lahko ubranili v primeru ameriškega napada. Vsekakor se zdi bolj verjetno, da bi Evropejci nastradali bolj kot pa Američani. Danes je namreč jasno, da sta bili v času hladne vojne Velika Britanija in Zahodna Evropa za Združene države Amerike povsem pogrešljivi.

Odločitev, da se tretja svetovna vojna ne bo začela, ni padla v Kremlinu ali Beli hiši, temveč v podmornici.

Človeški faktor

Najhujša nočna mora takratnega ameriškega ministra za obrambo Roberta McNamare je bila neodobrena izstrelitev jedrskega orožja. McNamara je odredil kode za orožje – vse so bile nastavljene na 00000000, da ne bi onemogočile hitre izstrelitve. Varnost je torej na vseh ravneh kalil človeški faktor. Tako se je pripetilo, da je Jimmy Carter, bržda eden od najbolj prizemljenih ameriških predsednikov, pustil šifre za izstrelitev v obleki, ki je bila poslana v čistilnico.

Grožnja ostaja

Hladna vojna se je končala, termonuklearne infrastrukture pa še vedno stojijo tako v Rusiji kot v Združenih državah Amerike. Tveganje, čeprav manjše, še vedno ostaja. Danes naj bi bilo na svetu 19.000 jedrskih konic, od tega jih je v rokah Rusije in Združenih držav Amerike okoli 18.000. To sta edini državi, zmožni s planeta izbrisati človeka.

Dolžnik mu je človeštvo

Odločitev, da se tretja svetovna vojna ne bo začela, ni padla v Kremlinu ali Beli hiši, temveč v podmornici. Za izstrelitev jedrskega torpeda prej omenjene podmornice B-59 je bilo potrebno soglasje treh višjih častnikov. Vasilij Aleksandrovič Arkipov je bil edini, ki je bil proti. Da je pretehtala njegova, je bil nedvomno odločujoč dejavnik njegov sloves. Leto pred tem se je namreč izpostavil hudemu sevanju, da je rešil podmornico, ko se je začel pregrevati reaktor. Ta doza sevanja je bila tudi eden od razlogov za njegovo smrt leta 1998.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste