Se vam je že zgodilo, da ste po pripravi trdo kuhanih jajc ostali razočarani, ker so bili rumenjaki gumijasti, jajc nikakor ni bilo mogoče olupiti ali se je okrog rumenjaka pojavila zelenkasta obarvanost? Nič več.
Napotki veljajo za srednje velika kokošja jajca.Prepeličja jajca kuhamo 6 minut, nojevo jajce pa kuhamo kar 90 minut!
Kako jih skuhamo?
1. Jajca položite v eno samo plast, zato izberite dovolj širok lonec. Naj ima vsako jajce nekaj prostora, da lahko nežno poskakuje v vodi.
2. Dodajte toliko hladne vode, da bo segala vsaj 5 cm nad največje jajce.
3. Vodo obilno solite in rahlo premešajte. Zaradi soli se bodo beljaki hitreje strdili.
4. Lonec pristavite na ogenj, in ko voda zavre, pustite vreti točno 10 minut.
5. Ko poteče 10 minut, lonec nemudoma odstavite z ognja in ga postavite v korito, kjer teče čim hladnejša voda. Pustite, naj voda teče, dokler se lonec in jajca ne ohladijo. Jajca lahko ohladite tudi tako, da jih prestavite v ledeno kopel, pripravljeno iz ledenih kock v večji posodi. S tem boste ustavili proces kuhanja in jih boste zato lažje olupili.