To je pokazala raziskava, ki so jo štiri leta opravljali raziskovalci iz univerze Harvard in v kateri je sodelovalo več kot pol milijona ljudi, starih od 30 do 79 let.
Znanstveniki so prišli do zaključka, da tisti, ki pekočo hrano jedo enkrat ali dvakrat na teden živijo približno 10 odstotkov (približno 7 let) dlje, tisti ki jo jedo vsak dan pa 14 odstotkov (malo manj kot 9 let) dlje kot tisti, ki tovrstne hrane ne uživajo. Rezultati so bili enaki za moške in ženske.
Za to naj bi bila zaslužna sestavina imenovana kapsaicin in ki jedem daje pekoč okus. Kapsaicin najdemo v čiliju, feferonih in kajenskem popru (ki v resnici ni poper, ampak je izdelan iz posušenih in zmletih ostrih paprik).
Kapsaicin naj bi ljudi ščitil pred rakom, boleznimi srca in ožilja ter boleznimi dihal.
Čili, feferoni in kajenski poper spadajo med paprike (latinsko Capsicum) in so koristni za pospeševanje prebave, že omenjeni kapsaicin pa poleg prej navedih lastnosti povečuje izločanje endorfinov, ki pri človeku ustvarjajo dobro razpoloženje in občutek ugodja.