Estrada

Jod - nujen za zdravje ščitnice

Tina Lucu
23. 11. 2019, 11.00
Deli članek:

Počasna presnova, hitra izguba kilogramov in kronična utrujenost. To je le nekaj simptomov pomanjkanja joda v organizmu. Preberite, kateri so še drugi znaki in katera živila vsebujejo največ joda.

Profimedia
jod

 Hitra dejstva

Jod ima vitalno vlogo za ohranjanje dobrega zdravja. Kot osnovni element hormona ščitnice sodeluje pri mnogih procesih v organizmu in je nujen za normalno rast in razvoj vseh celic in tkiv.

Ščitnica ima pomembno vlogo pri uravnavanju presnove in je ključna za razvoj možganov. Za pomanjkanje joda so še posebej občutljive nosečnice in njihovi nerojeni otroci, ker je razvoj možganov najbolj intenziven v prvih treh mesecih nosečnosti.

Jod je mineral, ki se v našem telesu nahaja v zelo majhnih količinah. Človeško telo ga ne more proizvajati samo, zato je treba skrbeti za reden, dnevni vnos. Je tudi mikrohranilo, vendar ima veliko vlogo pri našem zdravju. Več let se že uporablja kot antiseptik, najnovejša odkritja pa kažejo tudi na njegove obrambne lastnosti. Jod povzroča tudi apoptozo - programirano odmiranje rakavih celic.

Simptomi pomanjkanja joda so: kronična utrujenost, hitra izguba kilogramov, povečana občutljivost za mraz, suha koža, težave s prebavo, slabo razpoloženje, tanki in suhi lasje.

 Odrasel človek nujno potrebuje 150 mikrogramov joda dnevno, nosečnice pa dvakrat toliko. Največ ga najdete v modrih ribah in algah, a tudi v svežih jabolkih, zeleni solati, polnozrnatih izdelkih, v manjših količinah pa tudi v mlečnih izdelkih.

Količina joda je v večini živil naravno razmeroma nizka, zaradi česar je tudi v Sloveniji v zgodovini prišlo do izrazitega pomanjkanja joda, tako pri otrocih kot pri odraslih. Kot odgovor na to je bil uveden ukrep obveznega jodiranja jedilne soli, ki je pomanjkanje joda praktično izkoreninil. Do pomanjkanja prihaja večinoma le še pri posameznikih, ki se načrtno izogibajo uživanju jodirane soli.

Profimedia
jod

Glavni viri joda v prehrani so jodirana sol, mleko in mlečni izdelki ter ribe in morski sadeži, zato so večjemu tveganju za pomanjkanje joda izpostavljeni predvsem posamezniki, ki se tem živilom izogibajo. Še posebej veliko je tveganje pri tistih, ki se izogibajo uživanju jodirane soli. Med bolj izpostavljene skupine sodijo tudi kadilci, saj so pri njih potrebe po jodu večje.

Vsebnost joda se občutno zmanjša s kuhanjem, pečenjem in cvrtjem, zato priporočamo, da hrano solite po koncu kuhanja.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 42, 11.10.2019

Estrada

PR_nedaUkraden
Aktualove zvezde

Neda Ukraden pri vas doma

vid-valic, veseljak, janja-ulaga, nejc-drobnic, jutranja-budnica
Jutranja budnica na Veseljaku

Vid Valič: 'Ženska in moška pamet sta kot jin in jang'

Vojko Korošec isff , Franko Ascani predsednik Ficts  , Andrej Vodušek Radio1
Izjemen uspeh

Film Dežela junakov prejel medaljo in častno omembo na filmskem festivalu v Milanu

Anne Hathaway
Ameriški igralki

V novem Nolanovem filmu naj bi zaigrali tudi Anne Hathaway in Zendaya

blaž-geč-zvita-feltna-1
Publika jim daje energijo

Video: Za fante iz skupine Zvita feltna je vse leto Martinovo

best-fm-stozice
2. rojstni dan BEST FM

10 tisoč obiskovalcev v Stožicah uživalo v balkanskih ritmih

Zanimivosti

_DSC5241
Zanimivosti

Huawei predstavil nove pametne ure in pojasnil pomen zabeleženih podatkov

20241028_100059_100551
Zanimivosti

Kaj je tako posebnega pri Huawei napravah, da Ciril Komotar ne more brez njih?

gus
3400 kilometrov v napačno smer

Kraljevi pingvin Gus močno zataval s svoje domovine na Antarktiki

rep46-2024_naslovka
Zanimivosti

Vrtljiva vrata Anžeta Logarja: Nazaj v naročje k Janezu Janši

spanje
Različne zahteve glede na starost

Koliko spanca potrebujete glede na vašo starost?

lesena žaluzija
Skriti kotički

Prah, ujet v radiator, se s toplim zrakom širi okrog