Na Rab sem prišla s trajektom s Krka, saj bi do trajekta, ki vozi s celine, dalj potovala z avtom. Od Loparja, kjer smo pristali, do Raba ni daleč, tako da se brisača in kopalke, ki sem jih zmočila še na Krku, ko sem izkoristila čas med čakanjem na trajekt, še niso utegnile posušiti.
To omenjam, ker je postavni mladenič, ki je med mojim klepetom na recepciji, kjer so mi pojasnili osnovne informacije in mi postregli sveže iztisnjeni pomarančni sok, sam od sebe obesil mokro perilo na ljubek balkon moje hotelske sobe, s katerega sem imela prekrasen razgled na teraso hotela, bazen, teniška igrišča, malo naprej pa se je videlo tudi morje.
Na Rabu se je turizem začel že izjemno zgodaj – pred kar 130 leti! Takrat so prebivalci otoka, ki so prej živeli v višjih predelih, prišli ob obalo in začeli postavljati turistične objekte. Hotel Imperial, ki stoji poleg eksotičnega mestnega parka blizu plaže ter kulturnega in zabavnega življenja starega mestnega jedra, je bil zgrajen leta 1927 kot eden prvih na otoku, med številnimi slavnimi osebnostmi pa ga je leta 1936 obiskal tudi kralj Edward VIII. s svojo ljubico Wallis Simpson.
Do pred leta in pol je hotel spadal v verigo hotelov Imperial na Rabu, ki so bili v lasti države, nato pa je vseh pet hotelov kupil Valamar, ki je takrat Imperial tudi povsem prenovil. Hotel ima tako vse sobe na novo opremljene, nekaj jih je tudi močno povečanih, prenovljeni sta tudi recepcija in jedilnica. Le velnes je bil precej nov, tako da ga za zdaj še niso spreminjali, čeprav notranji prostori niso prav veliki. Tako ponujajo samo masaže, nego obraza pa opravljajo v kozmetičnem salonu, ki ima v najemu hotelski prostor; to je včasih neprijetno za hotelske goste, ki zaradi stalnih strank, domačinov, težko pridejo na vrsto.
Brisača in kopalke so se torej že sušile, jaz pa sem navdušeno raziskovala čudovito sobo s kraljevsko (t. i. king size) posteljo. In začela izbirati vzglavnik. Čeprav jih je na postelji že tako več, imajo gostje s storitvami V-level, možnost izbire med šestimi različnimi. Sama sem za prvo noč izbrala vzglavnik s sivko, potem pa še takega iz povsem naravnih materialov slovenskega podjetja. Za dobrodošlico sem imela sveže sadje in steklenico vode, ki so mi jo prinašali tudi v naslednjih dneh, ko so tudi dopolnili čaje in kavo.
Ker sem imela možnost, sem za sobo izbrala vonj po sivki in na hitro preletela nekaj tujih revij; tudi to je del ponudbe V-level, ki jo avtomatično prinese boljša soba. Moram priznati, da sem sprva imela pomisleke glede tega, da so nekateri gosti upravičeni do večjega razkošja, po drugi strani pa dodatnih 35 evrov spet ni toliko oziroma se komu, ki ni izbral te možnosti, morda še dobro zdi, da kljub temu biva v res prekrasnem hotelu. Tako sem za piko na i naročila še t. i. set »recovery in sleep works«, v katerem sem našla vse za boljši spanec (naravne vonjave, ki vas umirijo in uspavajo, čepe za ušesa, masko za oči …) in hitro zbujanje (energijski napitek, vitamine ipd.), tistega z imenom »simply intimate« pa sem izpustila, saj bi sama s pripomočki za romantiko in seks težko kaj počela …
Storitev V-level pomeni tudi to, da vas v kopalnici pričakajo vsi mogoči pripomočki in kozmetika Rituals, prednosti pa ima tudi ob bazenu, saj je za te goste namenjen poseben predel, v katerem med peto in šesto popoldne strežejo penino in kanapeje ter vam namesto ene dajo dve brisači za sončenje. Sama sem namesto bazena izbrala morsko plažo, zato sem prosila za kuponček, s katerim so me brezplačno prepeljali do polotoka Frkanj, na recepciji pa so mi pripravili tudi bogato piknik košaro (pijačo in jedačo so sicer raje dali v papirnato vrečko, saj so vedeli, da bi bila košara manj praktična).
Ne nazadnje pa ta storitev pomeni tudi najboljše mize na prekrasni terasi hotelske restavracije, kjer vam poleg ponudbe bogatega samopostrežnega zajtrka po naročilu prinesejo še katero od kuharjevih specialitet, na primer omleto s tartufi, pri večerji pa vam obroke postrežejo, čeprav si lahko dodatno izberete še jedi v bifeju. Hrana je lokalno obarvana, torej vas čaka veliko morskih specialitet, pa tudi otoške sladice, na primer rabska torta.
Gostje, ki so izbrali ponudbo V-level, lahko enkrat v tednu hotelsko večerjo brezplačno zamenjajo z gostijo à la carte v restavraciji in vinskem baru Veritas, kjer imajo med drugim tudi enkratno frtaljo s suho hobotnico Na Rabu so namreč domačini hobotnice včasih sušili, da so imeli zalogo hrane, zdaj pa hobotnice – sicer s tehničnimi pripomočki, da gre hitreje – v hotelu sušijo kar sami.
Zanimivo je, da v hotel tudi po prenovi, ki je seveda prinesla podražitev, še vedno prihajajo prejšnji gostje, saj so navdušeni nad izboljšanjem. Slovenci smo pogosti gostje – v predsezoni tako in tako nimamo konkurence, sicer pa smo na četrtem mestu za Avstrijci, Nemci in Italijani. Ker je letos na splošno na Hrvaškem malo slabša sezona od lanske, so cene v hotelu nižje, kar pomeni, da je najnižja cena za premium double room za PP 94,00 €, najvišja pa 345,00 € – odvisno seveda od sezone in napolnjenosti hotela.