Estrada

9 razlogov, zakaj bi morali poleti jesti čim več marelic

D. B.
26. 8. 2019, 09.00
Deli članek:

Marelice so polne hranljivih snovi, zato so zelo koristne za organizem: med drugim pomagajo pri zdravi prebavi in zdravju oči, preprečujejo tveganje za srčna obolenja in koži pomagajo, da ostane lepa in mladostna.

Profimedia
Marelice vsebujejo veliko vitaminov.

Poleg tega da so marelice resnično odličnega okusa, vsebujejo veliko vitaminov in mineralov, ki pomagajo pri pravilnem delovanju organizma. In zaradi katerih razlogov bi morali čim pogosteje posegati po marelicah? 

1. So izjemno hranljive, a vsebujejo malo kalorij 
Marelice so izjemno hranljivo živilo, dve sveži marelici pa vsebujeta skupno le 34 kilokalorij, 8 gramov ogljikovih hidratov, 1 gram proteinov, 0,27 grama maščobe ter 1,5 grama vlaknin. 
Naj omenimo še, da so marelice bogat vir betakarotena in luteina, antioksidantov, ki pomagata v boju proti škodljivim prostim radikalom.

2. Marelice so bogate z antioksidanti
Poleg betakarotena so marelice tudi odličen vir vitaminov A, C in E. Med drugim vsebujejo flavonoide, snovi, ki nas varujejo pred boleznimi, kot so diabetes in srčne bolezni, ter dokazano nevtralizirajo proste radikale ter ščitijo pred kroničnimi obolenji. 

3. Ščitijo oči in predvsem vid
Vitamina A in E, ki ju vsebujejo marelice, sta zelo pomembna za zdravje oči. Betakaroten in vitamina C pa jih ščitita pred poškodbami. 

4. Pomagajo, da koža ostane lepa in mlada 
Zaradi antioksidantov in vitamina C so marelice odlične tudi za kožo: prav ti dve sestavini jo ščitita pred škodljivimi zunanjimi vplivi in UV-žarki, ki povzročajo trajne poškodbe kože. Poleg tega vitamin C pomaga obnavljati kožo in sodeluje pri sintezi kolagena, betakaroten pa varuje pred opeklinami, ki jih povzročajo sončni žarki. 

Pixabay
Lahko jih uživate tudi v marmeladi.

5. Vsebujejo ogromno vlaknin 
Marelice so bogat vir vlaknin in pomagajo ohranjati uravnoteženo prebavo. Ena skodelica marelic vsebuje 3,3 grama vlaknin, bogate pa so tudi s topnimi vlakninami, ki so pomembne pri ohranjanju ravni sladkorja in zdravega holesterola v krvi. 

6. Vsebujejo veliko kalija 
Marelice so izjemno bogate s kalijem, mineralom, ki je odgovoren za regeneracijo mišičnega tkiva ter regulacijo tekočine v telesu. Z rednim vnosom kalija lahko preprečite tudi neprijeten občutek napihnjenosti. 

7. Z njimi vnašamo tudi vodo
Marelice so bogate z vodo, zato uživanje tega sadja pomaga vzdrževati zdrav krvni tlak in telesno temperaturo ter pripomore k zdravju sklepov in pravilnemu delovanju srca. Ker večina ljudi ne popije dovolj vode, uživanje tega sadja pomaga dosegati priporočljive količine dnevnega vnosa vode v telo. 

Pixabay
Vsebujejo veliko vlaknin in tekočine.

8. Ščitijo jetra
Nekatere raziskave so pokazale, da lahko marelice pomagajo pri zaščiti jeter pred oksidativnim stresom. Pri dveh raziskavah, ki so jih izvajali na živalih, so imele podgane, ki so dobile alkohol in marelice, nižjo raven jetrnega encima in nižje vnetne markerje kot podgane, ki so dobivale zgolj alkohol, ne pa tudi marelic. 

Ta raziskava bi lahko pokazala, da lahko marelice preprečijo poškodbe jeter zaradi njihovega naravno visokega deleža antioksidantov. Da pa bi lahko pokazali pozitivne učinke tudi pri ljudeh, je potrebnih več raziskav.

9. Preprosto jih je uvesti v prehrano
Marelice lahko dodate v prehrano na različne načine: kot marmelado iz marelic ali kot dodatek k sladicam, solati ali mesu, spečete v pitah in dodate drugemu pecivu, lahko jih narežete v jogurt, jeste vložene ali pa jih preprosto uživate sveže, naravnost z drevesa. V večini receptov pa lahko ta sočni oranžni in sladki sadež uporabljate tudi namesto breskev ali sliv.

Objavljeno v reviji Bodi zdrava št. 7, 8. 7. 2019