Estrada

Pokvarjen želodec – že več kot deset let?!

Sanja Lončar, Zarja
20. 5. 2019, 14.01
Deli članek:

Sindrom razdražljivega črevesja postaja vse pogosteje diagnosticirana težava in hkrati najpogostejša funkcionalna težava, ki jo ugotavljajo gastroenterologi.

Revija Zarja
Sindrom razdražljivega črevesja

Srčno se zahvaljujem za desetine koristnih nasvetov, ki so mi že pomagali v življenju. Upam, da boste lahko odgovorili tudi na to pismo, saj morda nisem edini s to težavo. Nikakor si ne morem urediti prebave. Včasih sem nekaj dni zaprt, potem pa pride dan, ko grem na stranišče (na blato) tudi petkrat. Kot da bi moje telo delalo »kampanjsko«.  Vse je tako, kot sem si pokvaril želodec, le da težava traja že skoraj desetletje. Ma ni vrag, da vsak teden pojem nekaj, kar ga sesuje!

Rastko K.

Moj zdravnik se že nekaj let ukvarja z mojimi težavami s napenjanjem, driskami, zaprtjem ... Naredila sem vse preiskave, a niso pokazale kakšne okvare. Na koncu so me odpravili s tem, da imam sindrom razdražljivega črevesja in da se tu ne da kaj dosti pomagati. Verjamem, da za vse obstaja rešitev, in upam, da mogoče naravna medicina pozna pot do nje. Zato se obračam na vas, v upanju na kakšen koristen nasvet.

Olga iz Kranja

Sindrom razdražljivega črevesja postaja vse pogosteje diagnosticirana težava in hkrati najpogostejša funkcionalna težava, ki jo ugotavljajo gastroenterologi. Ocenjujejo, da kar 40 odstotkov vseh funkcionalnih težav sodi v to kategorijo. (Lacy & Patel, 2017).

Za tiste, ki ne veste, kaj to sploh je, bi bil najpreprostejši opis – ko se črevesju zmeša, dobesedno. Osebe, ki trpijo zaradi tega sindroma, nenehno mislijo, da so nekaj napačnega pojedle, ker jih v črevesju črviči, hrana jih napenja, večkrat na dan morajo na stranišče ali pa so, spet brez jasnega vzroka, naenkrat nekaj dni zaprti.

Značilen je tudi občutek, da debelo črevo nismo do konca izpraznili. Vam zveni znano?

Seveda, simptomi se razlikujejo od osebe do osebe, zato tudi težave ni možno odpraviti z enim pripravkom. Uradna medicina takšna stanja sicer poskuša ublažiti z zdravili, ki pomirjajo krče, ali z odvajali, če je zaprtje najpogostejša težava. S tem lahko omilijo nekatere posledice, ne dotikajo pa se vzrokov za težave, zato takšne terapije nimajo dolgoročnega uspeha.  Tudi zahodna medicina v zadnjem času ugotavlja, da je neravnovesje v prebavnem sistemu treba iskati predvsem v psihosomatskih vzrokih, kar odpira malo bolj celosten pogled na IBS kot doslej. Ob omenjenih zdravilih se tako (v večini držav, ne pa v naši) obravnava širi na prehransko svetovanje, tehnike obvladovanja stresa, dihalne vaje, uporabo zdravilnih rastlin … Slednje imajo dolgo tradicijo pri obravnavi tovrstnih težav. V resnici te niso nove, novo je le ime za ta paket simptomov.

Uradni kriterij za postavitev diagnoze IBS (Lacy & Patel, 2017, p. 4) je, da vas nepričakovano zvije in požene na blato vsaj enkrat na teden, da čutite, kako vaša frekvenca iztrebljanja niha, ter da je konsistenca blata sprejemljiva. Če takšno stanje traja vsaj tri mesece, verjetno govorimo o IBS in se je dobro celostno lotiti odpravljanja težave.

Kaj je v ozadju? Zelo pogosto težavo povzroča tiho vnetje v prebavilih. Drugi možni vzrok je spremenjena in oslabljena mikrobiota, v kateri so se zaredili paraziti ali se je razbohotila kandida. Pri nekaterih IBS sproži določena hrana. Na vrhu seznama so kava, gluten, mleko, čokolada, alkohol, umetna sladila … Pri drugih je stanje izrazitejše ob stresnih dogodkih, na potovanjih ali če nekaj zmoti njihov ritem prehrane.

Dejansko je težko ugotoviti, kaj je bilo prej – kura ali jajce. Ali vnetje povzroči spremembe v mikrobioti in ta potem »sesuje« prebavo ali se zgodi obratno. V vsakem primeru morate za uspešno odpravo težave zmagati na več frontah hkrati.

Nekateri naturopati menijo, da za vsako leto življenja s težavo potrebujemo vsaj en mesec, da se težave znebimo. Če gre za sistemske motnje, ki trajajo desetletja, bo izboljšanje postopno – z vsako obnovo celic lahko naredimo prebavo učinkovitejšo. Zato ne obupajte, četudi je pred vami mogoče dolga pot do popolne normalizacije prebave.

Dobra kombinacija probiotikov in protivnetnih snovi je osnova vsake učinkovite terapije, o kateri pišejo terapevti, ki imajo veliko izkušenj s to težavo. Odvisno, v kakšnem stanju je črevesje, včasih pomagajo standardni probiotiki, pogosto pa je treba uporabiti kompleks probiotikov, encimov, prebiotikov in fermentiranih mikrohranil.

Zeliščna pomoč. Naturopati, fitoterapevti in terapevti tradicionalne medicine (ajurveda, TKM) imajo precej uspeha pri obvladovanju IBS. Praviloma se v terapiji uporabljajo zdravilne rastline, ki učinkujejo protivnetno, zavirajo krče, sproščajo oziroma pomirjajo sluznice, ter grenčine, ki spodbujajo prebavila. Seveda je njihovo odmerjanje odvisno od težav in vsake osebe posebej.

Rastline in pripravki, ki učinkujejo protivnetno. Ko gre za protivnetno učinkovanje v prebavilih, so zame prva izbira začimbnice.  Dejansko bi stežka našli začimbnico, ki ne učinkuje protivnetno. Od 50, ki smo jih preučevali v projektu Ščepec, je bilo protivnetno učinkovanje dokazano pri 47! Na vrhu seznama tistih, ki zares hitro in učinkovito umirjajo tiha vnetja v prebavilih, so bazilika, kreša, kurkuma, majaron, origano, šetraj, žajbelj … V okvirčku so predstavljene tudi začimbnice za druge težave, ki jih povzroča razdražljivo črevesje.

Katero začimbo pri kateri težavi?

(povzeto iz Ščepca vedenja)

Proti kolikam, krčem, zvijanju v črevesju:

bazilika, janež, koper, koromač, meta, melisa, timijan in žafran.

Revija Zarja
Bazilika

Pri driskah:

cimet, čebula, črna kumina, kapre, klinčki, koromač, kreša, kumin, lovor, majaron, melisa, meta, muškatni orešček, ožepek, origano, pehtran, piment, poper, šetraj, timijan, vasabi, žajbelj.

Pri zaprtju:

bazilika, citronka, čebula, črna kumina, gorčična semena, kardamom, koriander, kreša, kurkuma, ožepek, poper, vrtnica.

Na seznam močno protivnetnih rastlin uvrščamo tudi tiste z visokim deležem klorofila (alge, žitne trave …) in aloe vero. Kakovosten sok oziroma gel aloe vere pomirja vnete sluznice in spodbuja njihovo obnovo. Seveda imajo takšne učinke le pripravki, ki niso konzervirani s kislinami in ne vsebujejo aloina (ta draži). Odvisno od stopnje vnetja uživamo 25–100 ml soka na dan. Učinki so najboljši, če to razdelimo na več odmerkov in, na primer, petkrat na dan zaužijemo po eno veliko žlico aloe vere, ki jo zadržimo v ustih in pod jezikom vsaj pol minute. 

Revija Zarja
Kamilica

Kako utišati »podivjalo« črevesje?

Cvetovi kamilice so sposobni urediti več težav hkrati. Učinkujejo protivnetno in hkrati pomirjajo krče ter napenjanje v spodnjih prebavilih. Takšni učinki so odvisni od količine flavonoidov in seskviterpenov. Pri masovno gojenih in škropljenih kamilicah je teh snovi zelo malo v primerjavi s kamilicami, ki so rasle brez kemične »spodbude«. Zato ne zamudite priložnosti, da za svoje zdravje poskrbite z najboljšimi kamilicami, ki jih lahko naberete. Nabirajte jih na dan za cvet v setvenem koledarju. Sušite jih na zraku, in ko so popolnoma posušene, shranjujte v steklenih kozarcih na temnem mestu. Zdrobite jih tik pred uporabo in deležni boste neprimerljivo večje moči, kot jih ponujajo čaji v filtrskih vrečkah. Kamilice učinkujejo blago pomirjevalno tudi v psihološkem smislu, zato omilijo tudi težave, ki jih sprožajo naši stresni odzivi. Za terapevtske učinke potrebujemo malo večje količine. V enem dnevu zaužijemo približno liter čaja (6–12 gramov cvetov).

»Gasilski« trojček – janež, kumina, komarček. Ob kamilicah je to verjetno prvi čaj, ki ga spoznamo v življenju. Skupaj so trikrat močnejši kot vsak zase, zato jih je res najbolje uporabljati kot mešanico. Trojček strtih semen po svojih protimikrobnih močeh celo prekaša sintenzne antibiotike. To potrjujejo tudi številne znanstvene raziskave, ki jih lahko preberete v Ščepcu rešitev.

In kateri je tretji najbolj poznani čaj? Uganili ste – metin! Navidezno se na meto vsi spoznamo. Pa se res? Obstaja jih veliko vrst. Skoraj za vse je značilno, da pomirjajo gladke mišice in učinkujejo proti krčem. Vendar je tudi tu podrobnost, ki jo je dobro poznati. Mentol lahko draži želodec, zato tam, kjer pijejo metin čaj vsak dan (predvsem v arabskem svetu, kjer je meta naravna klimatska naprava, ki hladi telo od znotraj), posegajo le po metah brez mentola – t. i. spearmint meta.

Ker mentol res dobro učinkuje v črevesju, se pogosto uporabljajo izvlečki poprovih met v gastroodpornih kapsulah. Gre za obliko, ki gre nepoškodovana skozi želodec in se »odpre« šele v črevesju, kjer potem s polno močjo zavira napenjanje in nastajanje krčev.

Revija Zarja
Sindrom razdražljivega črevesja

Odvisno od občutljivosti naših sluznic je dobro natančno preučiti delovanje različnih met. Še en razlog več, da prelistate Ščepec rešitev na shop.zazdravje.net. Kljub temu da je poprova meta pogosto označena kot prva izbira, ni edina. Ne pozabite, da to, kar danes poznamo kot poprovo meto, v starih časih ni obstajalo. Poprova meta je sodobni križanec (ki se zato tudi na vrtu hitro »razkriža«). T. i. spearmint mete so sicer blažje, a hkrati prijaznejše prebavnih sluznic.

Začeli smo z rastlinami, ki jih zagotovo že dobro poznate, a pri sindromu razdražljivega črevesja velja spoznati še dve posebnosti.

Virginijska čeladnica (Scutellaria lateriflora) je po mnenju mnogih fitoterapevtov zelo nežno in učinkovito pomirjevalo za razdraženo črevesje. Posebej če sta v ozadju kronični stres in spremenljivo počutje, so lahko učinki virginijske čeladnice na centralni živčni sistem zelo dobrodošli. Raziskave (npr. Hoffmann, 2003) in terapevti pravijo, da čeladnica zelo pomaga bolnikom, ki so zelo senzibilni, preobčutljivi za vse, kar se jim dogaja, in včasih ne dohajajo sveta, ki jih obdaja. Čeladnica pomirja napetost v mišicah in prebavilih, zato je v veliko pomoč tudi pri urejanju razdražljivega črevesja.

Priporočeno je uživati 3–6 gramov na dan, v obliki čaja, ali 3-6 ml tinkture 1 : 5 (Mills & Bone 2005). Rastlina velja za varno in kontraindikacije niso poznane.

Notranja skorja rdečega bresta Ulmus rubra. Klasična demulcentna rastlina (to pomeni, da ustvarja zaščitno oblogo na sluznici) je bogata s sluzmi in hranili ter učinkuje blažilno, adstringentno in protivnetno na spodnje črevo. Zanimivo je, da je uživanje prahu iz brestove skorje učinkovito pri obeh težavah, ki ju pogosto srečujemo pri sindromu razdražljivega črevesja – driski in zaprtju. Sluzi v zgornjem delu črevesja pomagajo navlažiti in blažiti vnetja, v spodnjem pa ga razgradijo koristne bakterije, zato hkrati učinkuje kot prebiotik, ki spodbuja urejanje mikrobiote.

Ker brestova skorja lahko upočasnjuje absorpcijo, jo je treba uživati v vsaj dveurnem razmiku od drugih zdravil, da ne bi vplivala na njihov učinek.

Kako ugotovimo, katera živila povzročajo težave. Lahko se odpravite na testiranje intolerance ali sami preverite svoje telo s »testom eliminacije«. To naredite tako, da nehate uživati eno živilo za mesec dni. V tem času opazujete, ali se vam bo stanje izboljšalo. Po tem času živilo spet uživajte nekaj dni zaporedoma in opazujte, ali pride do poslabšanja. Telo vam bo jasno povedalo, kaj si misli o kakšnem živilu, in v nekaj mesecih boste imeli čisto sliko, ki vam bo prihranila veliko trpljenja in denarja.

Pri IBS se svetuje, da ste pozorni tudi na dodatke, ki se težko prebavljajo in pri občutljivih ljudeh lahko povzročajo napenjanje, pline, krče … Mednje sodijo manitol, sorbitol, umetni karagenan in mnogi E-ji. Zato je dobro zapisati tudi znamko živil, ki jih uživate, ker mnogi bolniki ugotavljajo, da jih denimo ne moti ena znamka jogurta (ki je brez umetnih dodatkov), če posežejo po kakšni drugi, pa se težave spet pojavijo.

»Slepi potniki« v črevesju. Včasih se v ozadju IBS skrivajo okužbe s paraziti ali preveč razraščeno kandido. Obremenjenost z njimi najlažje ugotovimo na bioresonančnem pregledu. Nemalokrat z odpravo zajedavcev in/ali čezmerne kandide izginejo tudi simptomi IBS.

Mir v glavi – mir v črevesju. Ne pozabimo, da je prebava zelo povezana z dogajanjem v naši glavi, zato predlagam, da tudi pri mislih naredite »test eliminacije«. Poskusite en mesec (ali vsaj en teden) ne »premlevati« nekega problema in opazujte, kako to vpliva na vašo prebavo. Pogosto je to vse, kar moramo storiti za izboljšanje stanja. Dober čajček je potem le za povrh.

Objavljeno v reviji Zarja št. 20, 14. 5. 2019.