1. Požrešnost ni lakota
Vedno se vprašajte, ali ste v določenem trenutku dejansko lačni ali pa vas neka hrana mika, ker je pač dobrega okusa in privlačnega vonja. Še posebej bodite na to pozorni, ko se znajdete v družbi ali na kakšnem praznovanju, kjer je dobre hrane na pretek.
2. Redni obroki
Namesto enega ogromnega obroka imejte čez dan več manjših obrokov. Tako se boste izognili volčji lakoti oziroma se pri hrani lažje ustavili še pravi čas. Urnik obrokov vsaj približno načrtujte vnaprej, glede na svoj delovni dan, in če je mogoče, imejte vedno pri sebi zdrav prigrizek.
3. Počasen tempo
Kadar smo lačni ali v naglici, pogosto jemo prehitro. Pri tem izgubimo občutek za sitost, ki se pojavi z manjšim zamikom, in po nepotrebnem pojemo preveč. Zato si poskusite vzeti dovolj časa za obrok, jejte počasi in hrano vedno dobro prežvečite.
4. Tekočina
Čez dan pijte dovolj tekočine. Dan začnite s kozarcem mlačne vode, lahko z limono, nato pa pijte vsaj vsaki dve uri. Številni ljudje namreč žejo zamenjujejo z lakoto. Prav tako pred vsakim obrokom popijte kozarec vode.
5. Vlaknine
Poskrbite za dovolj velik vnos vlaknin, saj pomagajo ustvariti občutek sitosti. Jejte več zelenjave, tako surove kot kuhane ali dušene, več sadja, polnozrnatih žit in podobno. Dober vir vlaknin so na primer lanena semena, ki jih lahko zmeljete in zaužijete v solatah, jogurtu ali pa jih poplaknete s kozarcem vode.
6. Ustavite se
Nikakor vam ni treba pojesti vsega, kar imate na krožniku. Če se temu ne morete izogniti, si že na začetku naložite nekoliko manj, kot ste nameravali. Če ste med tistimi, ki jim po vsakem obroku prija nekaj sladkega, po jedi počakajte 15 minut in se zamotite – želja po sladkem bo medtem počasi izzvenela.