Estrada

Ingver za zdravje in božanski okus

M. O. Ž., Ženska
15. 1. 2019, 14.01
Deli članek:

Po njem sežemo, kadar želimo pregnati potovalno (ali nosečniško) slabost ali potrebujemo učinkovito orožje zoper prehlad in za krepitev oslabljenega imunskega sistema.

Revija Ženska
Ingver

Ingver izvira iz Kitajske in Indije, a se je v zadnjih letih povsem udomačil tudi na policah slovenskih trgovin. Po njem sežemo, kadar želimo pregnati potovalno (ali nosečniško) slabost ali potrebujemo učinkovito orožje zoper prehlad in za krepitev oslabljenega imunskega sistema. Tudi v številnih receptih najdemo ingver kot nepogrešljivo sestavino. Lahko je dodatek čaju ali juhi v hladnejših mesecih, popestritev mesa ali zelenjave, odlično pa se izkaže tudi v sladicah.

Uvrščamo ga v družino ingverjevk, ki sodijo med lilije. Njegova sorodnica je kurkuma, vonj ostrgane korenine pa spominja na limeto. Ingver je užiten surov (korenino ostrgamo in naribamo) ali pa posušen in mlet. Od tega je odvisna tudi njegova moč. Sušenje in kuhanje v vodi pa ostrino ingverja še okrepita. Prava poslastica so koščki kandiranega ingverja, ki ga grizljamo kot zdrav prigrizek ali dodamo sladicam.

V kitajski tradicionalni medicini ingver velja za čudežno začimbo. Po vsaki (pre)obilni pojedini naj bi nam prav ingverjev čaj pomagal prebaviti hrano in blagodejno vplival na presnovo. Njegov sloves je resnično velik, saj mu poleg zdravilnih pripisujejo tudi afrodizične lastnosti.

Uporaba v kulinariki

Ingver nam požene kri po žilah ter nas ogreje, zato je obvezna začimba v mesecih konec leta. Lahko je popestritev čaja, vroče limonade ali jedem iz azijske, latinskoameriške ter karibske kuhinje. Svežega dodajamo na začetku kuhanja, posušenega pa na koncu, da jed ne bo preveč pekoča. Dobro se ujame z ananasom, pa tudi z baziliko, česnom in čilijem. Ingver vsako jed obogati z osvežujočimi lesnimi notami, kančkom pikantnosti in nežnim okusom po limoni, poleg tega pa zmanjšuje potrebo po soli.

Ingver lahko dolgo hranimo v spodnjem predalu hladilnika, zavitega v vlažno krpo.

Ali ste vedeli?
Pekoč okus ingverja se spremeni v sladkega, če korenino ostrgamo in nastrgamo ter na hitro prepražimo na maščobi.

Ingverjevi piškoti

Revija Ženska
Ingverjevi piškoti

Sestavine (za 64 piškotov):
1 jajce,
175 g margarine ali masla,
75 g + 125 g sladkorja v prahu,
1 zavoj vanilin sladkorja,
2 žlički mletega ingverja,
300 g moke,
75 g kandiranega ingverja.

Priprava:

Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Pekač obložimo s papirjem za peko. Ločimo rumenjak od beljaka.
Rumenjak kremasto stepemo z margarino ali maslom, 75 g sladkorja v prahu, vanilin sladkorjem in mletim ingverjem. Dodamo še moko in testo oblikujemo v hlebček.

Testo razvaljamo na pomokani delovni površini na debelino 5 mm. Z modelom izrežemo majhne krogce in jih položimo v pekač. Pečemo od 10 do 12 minut.

Kandirani ingver sesekljamo na koščke. Beljaku dodamo 125 g sladkorja v prahu in dobro zmešamo.
Ohlajene piškote pokapljamo s sladkornim oblivom in potresemo s sesekljanim ingverjem.

Objavljeno v reviji Ženska št. 11, 5. 11. 2018.