Ste vedeli, da lahko ananas vzgojite kar doma? Tako je. A če ne boste upoštevali pomembnih pravil, se boste od rastline poslovili, še preden bo pognala korenine. Prvo pravilo je, da morate najti ananas z zdravo in nepoškodovano listno rozeto. Preverite sredico rozete, ta se mora trdno držati; če jo zlahka izvlečete, bo vaš poznejši trud zaman. Iščite torej zdrave zelene liste, s čvrsto svetlo sredico, spreglejte pa sadeže s poškodovanimi, uvelimi in rjavimi listi.
REZANJE ROZETE
V naslednjem koraku je treba pripraviti potaknjenec. Rozete nikar ne odrežite pri korenu, temveč nižje, tako da se je drži še 1,5 centimetra debel kolobar sadeža. Zdaj z eno roko čvrsto primite liste rozete, z drugo pa zasučite kolobar v smeri urinega kazalca. Kolobar boste tako odstranili, ostal pa bo stržen, iz katerega bodo pognali koreninski laski. Ob tem iz listne rozete odstranite še spodnje drobne lističe, videli boste, da se pod njimi skrivajo drobne korenine. Nato rozeto postavite v lonček z vodo, in po enem tednu vas bo razveselil pogled na rastoče korenine.
TRETJI KORAK
V tretjem koraku potaknjenec posadite. V posodo nasujte šoto, jo navlažite s toplo vodo in dobro premešajte. Odvečno vodo odlijte, šota mora biti vlažna, in ne mokra, sicer lahko začne rastlina gniti. Potaknjenec zdaj postavite v lonček in naokrog nasujte in potlačite šoto. Lonček z ananasom postavite na svetel prostor, vendar ne na neposredno sonce. Rastlini bo godila temperatura okrog 25 stopinj Celzija, obenem pa jo redno zalivajte, saj se šota ne sme izsušiti. A previdno, odvečno vodo vedno odlijte, da preprečite morebitno gnitje. Ali vam domači projekt uspeva, vam bodo v naslednjih tednih sporočali listi. Če ne bodo porjaveli, ste na dobri poti do vzgoje nove rastline. (foto: njena.si)
Sadeže s poškodovanimi, uvelimi in rjavimi listi spreglejte, saj vam iz njih ne bo uspelo vzgojiti nove rastline.
POZOR!
Nedozoreli plodovi ananasa vsebujejo izjemno veliko kisline, ki lahko poškoduje zobe in dlesni. Morda ste kdaj opazili, da vas ob grizljanju koščkov ananasa pečejo ustnice in jezik; za to je kriva prav omenjena kislina. Če imate na splošno želodčne težave, je morda bolje, če se odrečete tudi bolj sladkim plodovom.