Krompir je dober povsod. V juhi, solati, poleg pečenke, kot prigrizek ob ogledu dobrega filma, v zmesi za cmoke in še bi lahko naštevali. Tokrat smo vam pripravili nekaj namigov, kako vam lahko še drugače služi. Morda ste za določene trike že slišali, a zdaj je čas, da jih tudi s pridom uporabite.
Čistilo za nerjaveče jeklo, steklo in usnje
Ker krompir vsebuje veliko škroba, je odličen za čiščenje stekla, usnja in izdelkov iz nerjavečega jekla. V ta namen gomolje olupimo in razpolovimo, potem pa z njimi podrgnemo po umazani površini. Če boste steklo čistili s krompirjevim ali koruznim škrobom, boste preprečili grde lise, ki rade nastanejo po brisanju. Z usnja pa krompir odstrani tudi trdovratnejše madeže. Svetujemo vam, da nato usnje obrišete še z vlažno krpo, nič pa ne bo narobe, če ga boste premazali z losjonom za telo ter mu tako privoščili nekaj nege in sijaja.
Za čiščenje termo posode
Termo posode ali bidone za vodo, po robovih katerih se sčasoma nabere umazanija, do katere težko sežemo, napolnite s krompirjevimi olupki, jih zalijte z vodo, dobro pretresite in počakajte 15 minut. Voda naj bo topla, in če umazanija ne izgine takoj, vztrajajte in postopek večkrat ponovite.
Naravno gnojilo
Ker voda, v kateri se skuha krompir, vsebuje veliko kalija in vitaminov, jo lahko uporabite kot gnojilo za sobne in druge rastline. Rastline lahko s tako vodo vselej znova zalivate in tako poskrbite, da bodo lepo negovane vse leto. Pazite le, da vode med kuhanjem ne solite, sicer bo slana voda rastline pomorila!
Proti plevelu
Ta namig sicer trenutno še ne pride v poštev, a že kmalu ga boste lahko s pridom izkoristili, zato ga ne pozabite in ga shranite za toplejše dni. Plevel boste preprosto uničili tako, da ga prelijete z vročo vodo, v kateri se je kuhal krompir. Hitro se bo posušil, glavna prednost pa je, da ne bo več zrasel.
Čips iz olupkov
Če krompir pridelate sami ali ga kupujete na eko tržnici, olupkov nikar ne zavrzite. Iz njih lahko pripravite okusen čips, in sicer tako, da jih stresete v pekač, pokapljate z oljem in po okusu solite, poprate, potresete z rdečo papriko ali čilijem ter nato pečete 15 minut pri 180 stopinjah.
Ne zavrzite
Kadar krompir pred kuhanjem olupite, vode, v kateri se je kuhal, nikar ne zavrzite! Ker je polna vitaminov in mineralnih snovi, jo porabite za pripravo juh in omak.