Za izdelavo mil uporabimo nevtralno marsejsko milo, ki ga z dodatkom eteričnih olj in posušenih zelišč ter začimb spremenimo v milo po lastnih željah.
Potrebujemo:
- marsejsko milo
- strgalo
- krožnik
- eterična olja
- terilnik
- vodo
- posušena zelišča, začimbe, posušene cvetove …
- lesene palčke
- rafijo, vrv
- papir za peko
- modelčke za piškote
Za ribanje mila uporabimo strgalo z različno velikimi luknjicami za grobo in fino strganje. Če želimo, da je milo bolj grobo, ga nastrgamo na večjih luknjicah, če želimo, da je bolj fino, uporabimo za strganje manjše luknjice.
Milo naribamo na krožnik ali v manjšo skledo. Posušene začimbe, zelišča, cvetove stresemo v terilnik in jih zdrobimo na manjše kose. V skledo z naribanimi koščki mila stresemo strte začimbe, zelišča ali cvetove. Dodamo nekaj kapljic ustreznega eteričnega olja in s palčko premešamo, da se eterično olje zameša med koščke mila.
Roke si zmočimo z vodo in premešamo mešanico naribanega mila z dodatki. Če mešanica še ni dovolj vlažna in se koščki mila še ne sprijemajo, si roke ponovno zmočimo. Mešanico mila nato z vlažnimi rokami oblikujemo v kroglico. Če želimo mila posebnih oblik, postavimo na papir za peko modelčke za piškote. Vanje stresemo z vodo navlaženo mešanico mila z dodatki in dobro potlačimo. Modelček odstranimo.
Skozi nastala mila naredimo luknjice. Počakamo kakšen dan, da se novo milo strdi in posuši, nato pa skozi luknjice napeljemo rafijo ali vrvico.