Estrada

Sol proti glavobolu ali bolečem grlu

S. G.
2. 12. 2017, 15.01
Deli članek:

Sol je lahko odlično zdravilo za marsikaj. Poglejmo!

Pixabay

Po eni strani nas stroka opozarja, da užijemo preveč soli – še posebno če imamo težave z ledvicami ali krvnim tlakom, po drugi strani pa je opuščanje soli lahko tudi nevarno, saj sol in številni minerali v njej uravnajo raven telesnih tekočin. Nobeno pretiravanje ni dobro, je pa res, da je sol (morska, čim manj prečiščena!) zmeraj pri roki in da je lahko odlično zdravilo za marsikaj. 

Če nas boli grlo, ni treba takoj drveti v lekarno po pastile, ampak damo v skodelico mlačne vode žličko soli in to tekočino grgramo vsaj trikrat na dan. Na enak način se znebimo drobnih ognojkov, ki se radi naredijo ob dlesnih.

Zelo dobrodošle so slane kopeli – začnimo pri nogah. V škaf s toplo vodo damo pet žlic soli, pomešamo, da se sol stopi, in noge namakamo vsaj dvajset minut. Slana voda uničuje glivice, odpravlja potenje, predvsem pa zmehča trdo kožo, ki jo po kopanju ostrgamo s plovcem. Lahko pa ostrgamo suho kožo pred kopanjem, odvisno od tega, kakšen pripomoček imamo. Slana voda naredi nohte bolj voljne, po kopanju jih lažje postrižemo in ukrotimo razcefrano kožico ob njih. Pametno je, da si noge, potem ko jih posušimo, namažemo s kremo ali oljem, če so stopala sicer zelo suha, si priskrbimo kremo z nekaj sečne kisline, ki zadržuje vlago v koži.

Ne pozabimo – če imamo hud glavobol, si damo na čelo hladen obkladek iz jabolčnega kisa, noge pa namočimo v toplo vodo s pestjo soli. Tako zmanjšamo pritisk krvi v glavi.

Sol tudi pomaga, če imamo raskavo kožo, še posebno pa pomaga luskavičarjem. V kad je natresemo kar cel kilogram, natočimo toplo vodo in se namakamo vsaj dvajset minut. Po kopeli bo koža mehka, pametno jo je namazati z vlažilnim mlekom. Sol natresemo v vodo za kopanje, če se nas loteva prehlad, saj se bomo po kopeli bolj spotili kot običajno in nam bo prej odleglo.

Sol je tudi odličen obkladek za ukleščene živce in bolečine v mišicah. Natresemo jo v platneno vrečko, pogrejemo jo v pečici ali pa jo spravimo za krajši čas v zamrzovalnik, odvisno pač od tega, ali nam prija mrzel ali topel obkladek.