Estrada

Bi Seagal lahko postal Slovenec?

mk
13. 1. 2016, 16.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Znani igralec Steven Seagal je, kot smo lahko prebrali, postal srbski državljan. Zanimalo nas je, kako je s pridobitvijo državljanstva pri nas in kako imajo to urejeno v Srbiji. Bi igralec lahko postal tudi slovenski državljan in kdo so znani Slovenci, ki so na podoben način pridobili državljanstvo?

STA
Srečanje med predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem in Stevenom Seagalom

Osmega januarja je srbski premier Aleksandar Vučić podpisal odlok, s katerim je 63-letni znani igralec in producent Steven Seagal po tem, ko je v preteklih mesecih večkrat obiskal Srbijo, dobil srbsko državljanstvo.

»Vi ste prijatelj Srbije in ste očitno prepoznali naše vrline in dušo, mi to znamo ceniti,« je dejal predsednik Tomislav Nikolić v razgovoru s Seagalom. Slednji pa je pripomnil, da naj bi država utrpela veliko krivico v preteklosti in da v ZDA še vedno obstajajo številni predsodki o Srbih glede dogajanja v devetdesetih. Državi je tako spet uspelo pridobiti znano ime, ki promovira njihov pogled na svet. Igralec naj bi bil zadolžen za razvoj filmske produkcije. V Beogradu pa bo odprl tudi aikido klub. Prav neverjetno pa je, da je igralec že pomagal celo pri urjenju tamkajšnjih specialcev in da naj bi to počel tudi v prihodnje. Ker se ukvarja tudi z glasbo, je imel za novo leto v prestolnici velik koncert.

Strogi pogoji za državljanstvo

Postavlja pa se vprašanje, ali bi lahko igralec na podoben način pridobil tudi slovensko državljanstvo in kako so urejeni postopki glede njegove pridobitve pri nas in v Srbiji. Državljanstvo se pri nas dobi po rodu, v primeru, da je eden od staršev Slovenec. Lahko pa se dobi z naturalizacijo, ki se loči na redno in izredno. Redna predvideva kar desetletno življenje tujca v Sloveniji, pa še potem so določeni pogoji, kot je na primer izpolnjevanje davčnih obveznosti in opustitev izvornega državljanstva. O državljanstvu odločijo na upravni enoti, dokončno pa ga potrdijo na notranjem ministrstvu v dveh mesecih.

V Srbiji mora tujec, če želi zaprositi za državljanstvo, v državi živeti sedem let manj kot pri nas. 

Izredna naturalizacija

Izredna naturalizacija predvideva enoletno dobo življenja v Sloveniji in tujcu omogoča ohranitev dvojnega državljanstva ter omogoča olajšave, ki skrajšajo postopek. Takšne olajšave so na primer, da je oseba poročena s slovenskim državljanom, vendar najmanj dve leti, če je oseba slovenski izseljenec ali njegov potomec in tudi če je oseba brez državljanstva (apatrid), begunec ali pa je obiskovala in uspešno zaključila najmanj visokošolski študij in če od rojstva živi v Sloveniji. Izredna naturalizacija je možna po sklepu vlade, na podlagi mnenja resornega organa, če podelitev koristi državi na področju znanstvenih, gospodarskih, kulturnih, nacionalnih ali podobnih razlogov.

Manj strogi pogoji v Srbiji

V Srbiji mora tujec, če želi zaprositi za državljanstvo, v državi živeti tri leta, torej sedem let manj kot pri nas. Odreči pa se mora tudi državljanstvu druge države, razen če prihaja iz BiH. Njihovim državljanom državljanstvo podelijo po hitrem postopku in ga lahko pridobijo že v nekaj mesecih. Nazadnje so tako nekaterim kadetom BiH, ki so osvojili evropsko prvenstvo v košarki, podelili državljanstva. Tudi v Srbiji lahko o sprejemu v državljanstvo na podlagi nacionalnega interesa odloča vlada. Tako je državljanstvo dobil tudi Steven Seagal. Pri nas bi moral za pridobitev državljanstva na takšen način eno leto bivati v Sloveniji.

Znani Slovenci, ki so pridobili državljanstvo

Mediaspeed
Plesalka in manekenka Nadiya Bychkova po naših podatkih na državljanstvo še vedno čaka.

S postopkom izredne naturalizacije so slovensko državljanstvo pridobili znani režiser in igralec Branko Ðurić - Ðuro, pevec legendarne skupine Plavi orkestar Saša Lošić pa tudi Inacio Bintchende iz Gvineje Bissau, ki je pred leti nastopal kot Janez Belina v oddaji TV Poper. Državljanstvo je na takšen način po petih letih in pol življenja v Mariboru dobil znani nogometaš Marcos Tavares, ki prihaja iz brazilskega Porto Alegreja. Tudi po koncu nogometne kariere pa namerava z družino ostati v Sloveniji. Na slovensko državljanstvo po naših podatkih medtem še vedno čaka tudi plesalka in manekenka Nadiya Bychkova, ki je k nam prišla iz Ukrajine.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste