Vreme

FOTO: Močno sneženje in veter prihajata z zamudo, a vendar

STA/M.J.
6. 2. 2015, 11.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Z zamudo bo ponoči in vse do večera Slovenijo zajelo močno sneženje. Za južno polovico države velja najvišja stopnja ogroženosti, v tem delu naj bi z izjemo Primorske zapadlo od 30 do 60 centimetrov snega. Sunki burje na Primorskem lahko dosežejo tudi več kot 150 kilometrov na uro. Zaradi izrednih vremenskih razmer v številnih šolah ne bo pouka.

Nik Stanič

Medtem ko za južno, jugovzhodno in jugozahodno Slovenijo velja rdeča, je za drugod po državi razglašena oranžna stopnja ogroženosti. Po napovedih Agencije RS za okolje bo predvsem v jugovzhodni in južni Sloveniji zapadlo od 30 do 60 centimetrov snega, drugod v notranjosti Slovenije pa od 20 do okoli 30 centimetrov.

Nik Stanič

Najmočneje bo snežilo predvsem danes do večera, do sobote zjutraj bo sneženje večinoma ponehalo. Ob morju in v nižjih delih Goriške bo deževalo. Na Primorskem bo najmočneje pihalo ponoči in dopoldne. Vetrovno bo tudi drugod po državi, predvsem v višjih legah. Veter bo prenašal sneg in gradil zamete. Burja bo slabela in ponehala v noči na nedeljo.

Za danes so odpovedali pouk na več kot sto osnovnih šolah in na 30 srednjih šolah po vsej državi. Na večini šol bo sicer zagotovljeno varstvo. Zaprti bodo tudi nekateri drugi javni zavodi.

Ob močnem sneženju in vetru je pričakovati tudi zaplete v prometu. Zaradi snežnih nanosov in burje je bil promet ponekod oviran že v četrtek, ko so že zjutraj za tovorni promet zaprli tudi mejne prehode. Te so čez dan postopoma sprostili, za danes pa tovrstne omejitve še niso napovedane. Pristojni bodo ukrepe prilagajali vremenskim razmeram.

V Ajdovščini in na goriškem že poročajo o škodi, ki jo je povzročila močna burja. Močni sunki so odnesli streho Tovarne Lipa v Ajdovščini, veter pa podira tudi drevje.

Na Vipavskem še vednonapeto

Na Vipavskem je stanje resno. Sunki so ponoči dosegali hitrosti tudi med 160 in 200 kilometri na uro. Škode je precej. Burja je še vedno močna, a naj bi se počasi umirjala.

Če so Vipavci močnega vetra navajeni, jih ta vsake toliko vseeno preseneti z izredno močjo. Noč je tako minila ob velikem številu intervencij. Gasilsko reševalni center Ajdovščina je stalno na terenu, tudi gasilci prostovoljnih gasilskih društev pomagajo sanirati škodo. Podrta drevja, 'leteča', kritina, odkrite strehe, nevšečnosti v prometu, požari dimnikov, … je samo nekaj posledic.

Žal je orkanska burja povzročila tudi hujšo škodo. Odkrit je del Tovarne Lipa. Zid na Grivški cesti v Ajdovščini se je ob sunkih delno porušil na streho sosednjo hišo. Ravnokar je bil Center za obveščanje seznanjem z odkritjem Osnovne šole Danila Lokarja v Ajdovščini. Na srečo so šole zaprte in v njej ni bilo šolarjev.

Včeraj zvečer je pri Dolgi Poljani prevrnilo kombinirano vozilo tujih državljanov.

Sanda Hain

Marjan Božič

Nik Stanič

Aljaž Kete

Občina Ajdovščina

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste