Kalvarija

Na ladji v vročini ujetih več kot 16.000 ovac in krav, ki čakajo na »boljše« čase

S.R.
31. 1. 2024, 17.20
Posodobljeno: 31. 1. 2024, 17.20
Deli članek:

Jemenski hutijevci so z napadi na plovila v Rdečem morju dodobra zarezali v svetovno trgovino. Težave čutijo trgi in posledično potrošniki po vsem svetu, a čutijo jih tudi živali.

Department of Climate Change, Energy, the Environment and Water
Živali čakajo na odločitev avstralske vlade.

Tako denimo trenutno na ladji, ki je v lasti izraelskega podjetja, ob avstralski obali na »boljše« čase čaka na tisoče glav živine. Ladja MV Bahijah, ki prevaža živino, je po treh tednih plovbe na odprtem morju trenutno zasidrana ob obali na zahodu Avstralije. Avstralsko pristanišče Fremantle je zapustila 5. januarja in je bila namenjena na Bližnji vzhod, a se je po poročanju CNN morala vrniti zaradi nevarnosti, ker bi lahko postala tarča hutijevcev, ki napadajo zlasti plovila, povezana z Izraelom. Avstralsko ministrstvo za kmetijstvo, ribištvo in gozdarstvo je prošnjo, da bi ladjo preusmerili na pot okoli Afrike, zavrnilo, saj bi to predstavljalo tveganje za dobrobit živali. Izvozniku so odredili, da mora živali nemudoma vrniti v Avstralijo, a je ladja zdaj obtičala ob obali.

Ker je na južni polobli poletje, se več kot 16.000 ovac in krav na ladji spopada s hudo vročino, avstralska vlada pa menca in se odloča, ali naj ladjo vrnejo nazaj v pristanišče, ali pa živi tovor pošljejo nazaj na ocean po kakšni drugi poti. Pretresajo tudi tretjo možnost, da bi nekaj živali izkrcali v Avstraliji, preostale pa poslali nazaj na pot. Borci za zaščito živali nepresenetljivo vse skupaj spremljajo z veliko mero zaskrbljenosti. Opozarjajo namreč, da bi bilo treba vse živali nemudoma vrniti na kopno, in sicer v Avstraliji in ne na drugem koncu sveta.

Vse skupaj jezi tudi predsednika Zveze kmetov Zahodne Avstralije (WAFarmers) Johna Hasslla, ki je po poročanju CNN poudaril, da bi morala odločitev, taka ali drugačna, pasti že pred dnevi, še preden se je ladja vrnila. Hassell sicer meni, da so živali glede na fotografije, ki jih je prejel, v dobrem stanju. »Pomirjen sem, da ovce v toplejšem delu dneva sedijo v senci in žvečijo svoj prežvek ter jedo, ko je hladneje, kot na kmetiji,« je dejal Hassell. Stvari drugače vidi Suzanne Fowler s Kraljevevega združenja za boj proti mučenju živali (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals – RSPCA), ki opozarja, da so živali na ladji že najmanj 26 dni, »temperatura v Perthu pa se približuje 40 stopinjam Celzija.« Po njenih besedah bo stanje živali iz dneva v dan le še slabše, zato bi jih morali nujno izkrcati. A tudi to ne bi potekalo brez težav, saj bi morali živali zaradi zelo stroge zakonodaje, ki na tem področju velja v Avstraliji, najprej poslati v karanteno, nato pa jih bi prej ali slej bodisi poslali nazaj na morje bodisi bi končale v avstralski klavnici. Združenje RSPCA je medtem že zaprosilo za dovoljenje, da se na ladjo vkrca neodvisen veterinar, ki bo ocenil stanje živali.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste