Pravica in dolžnost

Pahor bi z novim zavodom razblinjal Zahodne mite o Balkanu, a potrebuje donacije

J.V./STA
21. 11. 2023, 14.40
Posodobljeno: 21. 11. 2023, 14.51
Deli članek:

Bivši predsednik republike Borut Pahor je nedavno ustanovil zavod Prijatelji Zahodnega Balkana. Na novinarski konferenci ob izdaji svoje knjige v Ljubljani je danes povedal, da je zavod nastal kot odgovor na potrebe, ki jih je zaznal kot predsednik vlade in republike skozi svoje politične izkušnje z regijo, v kateri je spletel številne vezi.

Sa. R.
Pahor ob predstavitvi svoje knjige Zmaga je začetek, ki je izšla pri založbi Beletrina.

Gre za to, da "imamo Slovenci, tudi jaz skozi moje neposredno delo predsednika vlade in predsednika republike, od urejanja odnosov s Hrvaško, umiritve in urejanja odnosov s Srbijo, predvsem preko pobude Brdo Brioni vseh 13 let, nek vpogled v nerazumevanje mednarodne skupnosti, kaj in kako se dogaja na Zahodnem Balkanu," je dejal Pahor.

Ob predstavitvi svoje knjige Zmaga je začetek, ki je izšla pri založbi Beletrina, je izpostavil, da ima v regiji povsod prijatelje ter odprta vrata med vsemi narodi in državami. Kot slovenski politični voditelj, ki se je umaknil iz javnega življenja, pa ima ne samo pravico ampak dolžnost, da to dediščino nadaljuje. V pogovoru za Reporter je pojasnil, da bo ta zasebni zavod, ki ga je ustanovil, tudi vodil in da se mu bo zelo posvetil. Z njim bo namreč nadaljeval dediščino, ki jo je kot predsednik vlade in republike vodil kot enega svojih pomembnih poslanstev.

Povedal je tudi, da bo imel zavod prostore v sedanji pisarni bivšega predsednika republike v Ljubljani, da pa morajo za začetek delovanja zbrati dovolj donacij. "Po namerah, ki mi jih dajejo donatorji, lahko pričakujem, da bo dovolj denarja, da si lahko privoščimo te lepe prostore tudi za delo našega zavoda," je pojasnil. Dodal je še, da za zdaj ne razmišlja, da bi znova aktivno sodeloval v domači politiki, kar velja tudi za evropske volitve.

Pahor sicer namerava v bodoče še naprej predavati doma in v tujini, prav tako bo še naprej vodil svoj podcast. Od septembra je uvrščen na londonsko listo govornikov, mednarodno agencijo London Speaker Bureau, ki zagotavlja osrednje govornike za korporativne in strokovne dogodke. Njegovi sodelavci so takrat na omrežju X zapisali, da je Pahor ob tem izrazil "zadovoljstvo, da bo za organizacijo njegovih govorov poslej skrbela največja in ena od dveh najbolj uglednih tovrstnih agencij na svetu".

Z ekipo okoli sto sodelavcev v Evropi, na Bližnjem vzhodu, v Afriki, Aziji in Severni Ameriki je agencija prisotna po vsem svetu. Na seznamu govorcev so med drugim bivši turški predsednik Abdullah Gül, bivši finski premier in minister Alexander Stubb, bivši kalifornijski guverner Arnold Schwarzenegger, bivši tajski premier Abhisit Vejjajiva ter bivši švedski premier Carl Bildt. Kot teme bivšega predsednika Pahorja pa so na spletni strani izpostavili vojno v Ukrajini in njene posledice, novo ravnovesje v svetu ter kaj se lahko naučimo iz zgodovine.

Estrada

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste