Po sestanku z Abasom

Blinken nasprotuje prisilnemu preseljevanju Palestincev

G.G./STA
5. 11. 2023, 13.39
Posodobljeno: 5. 11. 2023, 14.06
Deli članek:

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je danes nenapovedano prispel v Ramalo na zasedenem Zahodnem bregu, kjer se je sestal s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Profimedia
Anthony Blinken (levo) in Mahmud Abas.

Iz ameriškega State Departmenta so sporočili, da sta Blinken in Abas na prvem srečanju v Ramali od začetka zadnjih sovražnosti govorila o prizadevanjih za vzpostavitev miru in varnosti na Zahodnem bregu, vključno s potrebo po "ustavitvi nasilja skrajnežev proti Palestincem" in kaznovanju odgovornih, poroča britanski BBC.

Vojna med skrajnim palestinskim gibanjem Hamas in Izraelom je okrepila tudi napetosti na zasedenem Zahodnem bregu, kjer je bilo po podatkih palestinskih oblasti od 7. oktobra v streljanjih in spopadih z izraelsko vojsko in judovskimi naseljenci ubitih več kot 150 Palestincev.

Blinken je ponovil, da ZDA ostajajo zavezane "spodbujanju enakih meril dostojanstva in varnosti tako Palestincev kot Izraelcev", kot tudi "prizadevanjem za uresničitev legitimnih teženj Palestincev po ustanovitvi palestinske države", je povedal tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Matthew Miller. Blinken je potrdil tudi zavezo ZDA "dostavi humanitarne pomoči na območje Gaze, ki rešuje življenja, kot tudi ponovni vzpostavitvi osnovnih storitev na območju", in izrazil nasprotovanje prisilnemu preseljevanju Palestincev.

Abas je Izrael obsodil, da izvaja genocid nad Palestinci na območju Gaze. "Nimam besed, s katerimi bi opisal genocid in uničenje, ki ju je naše palestinsko ljudstvo v Gazi utrpelo od izraelskega vojnega stroja, ki ne upošteva načel mednarodnega prava," je  dejal Blinknu. Izpostavil je, da ni mogoče molčati "o uboju 10.000 Palestincev, od tega 4000 otrok, več deset tisoč ranjenih in uničenju več deset tisoč stanovanj, infrastrukture, bolnišnic, zavetišč in rezervoarjev za vodo". Nič manj grozljivo ni po njegovih besedah dogajanje na Zahodnem bregu in v Jeruzalemu. Abas je še posvaril pred "razseljevanjem palestinskega ljudstva izven Gaze, Zahodnega brega ali Jeruzalema" ter poudaril, da to odločno zavračajo. Abas sicer vodi palestinske oblasti na Zahodnem bregu, ki na območju Gaze nimajo oblasti, odkar jih je od tam leta 2007 po nekaj dneh oboroženih spopadov pregnal Hamas.

Blinken se je z Abasom sestal, medtem ko se v svetu krepijo skrbi zaradi velikega števila žrtev na obleganem območju Gaze, kjer je bilo v napadih izraelskih sil ubitih skoraj 9500 ljudi, večinoma civilistov. Blinken je nenapovedano prispel v Ramalo dan po srečanju z zunanjimi ministri več arabskih držav v Jordaniji, ki so pozvali k prekinitvi ognja v vojni med Izraelom in Hamasom. ZDA so naklonjene zgolj humanitarnim premorom, ki bi omogočili dostavo več pomoči v Gazo in morebiti olajšali izpustitev okoli 240 talcev, ki jih Hamas zadržuje na območju Gaze od napada na Izrael 7. oktobra, v katerem je ubil 1400 ljudi.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste