Kruto, neživljenjsko in neetično

Prosilce za azil bodo pošiljali v več kot 7 tisoč kilometrov oddaljeno afriško državo

L.J.
14. 4. 2022, 06.48
Posodobljeno: 14. 4. 2022, 07.24
Deli članek:

Britanska notranja ministrica Priti Patel je odletela v Ruando in z afriško državo podpisala dogovor o "migracijskem in gospodarsko razvojnem partnerstvu".

Profimedia
Britanska notranja ministrica je včeraj prispela v Ruando.

V praksi gre pri tako imenovanem "partnerstvu" za shemo, v okviru katere bodo z Otoka v afriško državo vozili prosilce za azil, ki pristanejo v Združenem kraljestvu.

Ruanda bo tako v zameno za nekaj manj kot začetnih 150 milijonov evrov sprejemala prosilce za azil, ki jih v Združenem kraljestvu nočejo. O dogovoru z Ruando je junija lani prvič poročal britanski časnik The Times. Takrat je notranja ministrica Priti Patel, ki stoji za dogovorom, omenjala možnost, da bi Združeno kraljestvo nastanitveni center v Ruandi delilo z Dansko.

Britanski premier Boris Johnson naj bi načrte Združenega kraljestva z Ruando ter druge škodljive ukrepe, s katerimi bo britanska vlada skušala preprečevati migrantom v napihljivih, da prečkajo Rokavski preliv, predstavil jutri. Poleg načrtov z Ruando je na mizi tudi, da bi zaustavljanje in vračanje migrantov v prelivu prevzela britanska mornarica. Prav tako naj bi načrtovali gradnjo sprejemnega centra, kjer bi migrante nastanili, ko vzstopijo v Združeno kraljestvo. Sprejemni center bi nadomestil prakso nameščanja prosilcev za azil v hotelih.

Notranja ministrica Patel je včeraj, po tem ko sta državi sklenili sporazum o "migracijskem in gospodarsko razvojnem partnerstvu", odpotovala v Ruando.

Dogovor s centralno afriško državo naj bi predvideval začetnih 150 milijonov evrov stroškov, da bo do dogovora prišlo, pa je več kot tri leta obljubljala ministrica Patel. Ruanda je že tretja država, s katero je Združeno kraljestvo skušalo skleniti dogovor o prenosu azilnega procesa. Predhodno so se Britanci pogovarjali tudi z Albanijo in Gano, a pri dogovorih niso bili uspešni.

Podrobnosti dogovora, ki so ga laburisti označili za "neživljenjskega in neetičnega", še niso znane, a gre za shemo, v okviru katere naj bi prosilce za azil v Združenem kraljestvu preleteli v kamp v Ruandi. Očitki na shemo prihajajo tudi iz vrst liberalnih demokratov, ki trdijo, da bi načrtovane spremembe onemogočile pravično presojo o dodeljevanju azilne zaščite, prav tako pa bi britanske davkoplačevalce stala mnogo več kot obstoječi postopki.

V okviru dogovora morajo sicer na Otoku sprejeti več zakonov, ki bi prakso sploh omogočali. Tu se za konservativce zatika, saj so utrpeli že več porazov. Prav tako je visoki komisar Združenih narodov za begunce v poročilu o načrtovanih migracijskih politikah zatrdil, da bi Združeno kraljestvo z njimi kršilo mednarodno pravo in obveznosti, ki iz njega izhajajo.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov