Rusija zahteva rublje

Nemčija pripravljena na izredni načrt za oskrbo s plinom

G.G./STA
30. 3. 2022, 16.07
Posodobljeno: 30. 3. 2022, 17.22
Deli članek:

Nemška vlada je danes povečala stopnjo pripravljenosti v okviru izrednega načrta za zagotavljanje oskrbe s plinom, saj se boji, da bo Rusija državam Zahoda v aprilu prekinila dobavo plina, če ga te ne bodo pripravljene plačevati v rubljih.

Reuters
/
Tudi Avstrija je aktivirala prvi korak izrednega načrta za zagotovitev plinske oskrbe.

"Znotraj ministrstva bomo ustanovili krizno skupino," je dejal nemški gospodarski minister Robert Habeck po srečanju skupine sedmih gospodarsko najbolj razvitih držav G7, ki so zavrnile rusko zahtevo po plačevanju plina v rubljih.

Nemško gospodarsko ministrstvo je pojasnilo, da je prvi od treh korakov znotraj vladnega načrta preventivne narave in namenjen zagotovitvi zalog, medtem ko bi se šele pri tretjem koraku vlada vmešala s posegom v stanje na trgu. Pri tem bi vlada razdeljevala omejene zaloge plina, pri čemer bi energent prioritetno namenjala domovom in bolnišnicam.

Habeck je pojasnil, da trenutne zaloge znašajo okoli 25 odstotkov zmogljivosti skladišč. Dodal je, da bi ustavitev dobave ruskega plina imela resne posledice, čeprav bi zaloge še naprej tekle po omrežju. "Smo v položaju, kjer vsaka prihranjena kilovatna ura pomaga," je poudaril Habeck ter zasebne porabnike in podjetja pozval, naj kar se da omejijo porabo energije.

Da je na morebitne motnje v dobavi ruskega plina pripravljena tudi Evropska komisija, pa je danes dejal evropski komisar za okolje in podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans. "Mi kot komisija smo se dolgo pripravljali na to," je povedal na današnji novinarski konferenci v Bruslju. Ob tem je zagotovil, da so pripravljeni pomagati državam članicam in delati z njimi z namenom priprave na motnje v oskrbi. 

Kremelj je v torek jasno sporočil, da se ne namerava ukvarjati z dobrodelnostjo in brezplačno zagotavljati plina Evropi, če države članice EU zanj ne bodo želele plačevati v rubljih, kot je pretekli teden napovedal ruski predsednik Vladimir Putin. Odgovorni v Rusiji za prehod na plačila v ruski valuti mu morajo o za to potrebnih ukrepih poročati do četrtka.

Skupina G7 je sicer sporočila, da je ta ruska zahteva nesprejemljiva in tudi Habeck je danes znova poudaril, da gre pri tem za kršitev pogodbe, na kar ne bodo pristali.

Nemčija se sicer ni popolnoma odpovedala ruskim dobavam energentov. Pretekli teden je namreč tudi nemški kancler Olaf Scholz opozoril, da bi prekinitev oskrbe z ruskimi energenti z danes na jutri tako Nemčijo kot celo Evropo pahnila v recesijo.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov