Radioaktivni oblak

Preplah v Černobilu: nuklearka ostala brez elektrike, pri agenciji za jedrsko varnost mirijo

R.T.
9. 3. 2022, 13.24
Posodobljeno: 11. 7. 2024, 08.05
Deli članek:

Brez elektrike so nuklearka in vsi drugi jedrski objekti v tako imenovani izključitveni coni.

Profimedia
4. reaktor v Černobilu je pokopan pod betonsko konstrukcijo

Posredovanje podatkov z nadzornih sistemov za preverjanje varnosti, ki so nameščeni v jedrski elektrarni Černobil, ne deluje več. Z drugimi besedami: Mednarodna agencija za jedrsko varnost (IAEA) je izgubila stik z nadzornim sistemom Černobila. Ta z omenjenim sistemom zaznava zlorabe jedrskega materiala.

Medtem so danes iz Ukrajine sporočili, da visokonapetostni vod do od leta 1986 nedelujoče nuklearke zaradi poškodb, ki so mu jih zadali okupatorji, trenutno odklopljen. Posledično so brez elektrike sama nuklearka in vsi drugi jedrski objekti v tako imenovani izključitveni coni.

V enem od tamkajšnjih skladišč med drugim počiva precej izrabljenega jedrskega goriva, ki potrebuje stalno hlajenje, kar pa brez elektrike ni mogoče, saj se črpalke ne ohladijo. Kar pomeni, da se bo temperatura v zadrževalnih bazenih dvignila. Temu bo sledilo izhlapevanje ter jedrski izpust, veter pa bi lahko radioaktivni oblak ponesel v druge dele Ukrajine in širše – v Belorusijo, Rusijo, drugam v Evropo. Za nameček v notranjosti objekta ni prezračevanja, so še sporočili iz Ukrajine.

V nuklearki je zaposlenih več kot 200 ljudi, ki neprestano delajo že 13 dni, odkar so nadzor prevzele ruske sile. Razmere so se za njih slabšale že prej; zdaj pa jim grozi nevarna doza sevanja, nevarnost pa predstavlja tudi dejstvo, da sistem za gašenje ognja ne deluje.

Popravila zaradi bojev niso mogoča.

Ob tem nekateri že mirijo duhove. Izrabljene gorivne palice so stare najmanj 22 let, torej premorejo le malo toplote za odvajanje. V večini elektrarn izrabljeno gorivo, ki šteje več kot pet let, skladiščijo v suhih skladiščih, kjer ga zlahka ohladi kar zrak.

Gorivne palice v bazene z vodo romajo, ko končajo s proizvodnjo energije v reaktorju, saj so delci, ki nastanejo pri cepljenju urana, nestabilni, z nadaljnjim razpadanjem pa še naprej ustvarjajo toploto.

Težave je treba odpraviti čim prej

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je medtem Rusijo pozval k začasni prekinitvi ognja na območju, da bi lahko poškodbe na daljnovodu odpravili in nuklearki zagotovili elektriko. Dodal je sicer, da lahko rezervni dizelski generatorji elektrarni zagotavljajo za 48-ur elektrike. Ukrajinski minister za energetiko German Galuščenko pa je za BBC pojasnil, je treba težave odpraviti "čim prej," da pa obstaja "poseben varnostni sistem za primer izpada električne energije," ki bo s pomočjo dizelskih generatorjev elektrarniomogočil delovanje še nekaj dni.

Pozneje so javnost pomirili tudi pri agenciji IAEA, kjer so v izjavi za javnost navedli, da izpad električne energije ne bo imel resnih posledic na varnost. Kar zadeva navedeno izrabljeno jedrsko gorivo, je za hlajenje dovolj voda v bazenu, kjer je shranjeno. Za hlajenje tega goriva po njihovih navedbah ni potrebna elektrika.

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan