Cene nafte so že poskočile

Ruske čete v Ukrajini kot znanilec novega vala podražitev

Antun Katalenić
22. 2. 2022, 15.59
Posodobljeno: 22. 2. 2022, 16.02
Deli članek:

Odločitev Rusije, da prizna separatistični republiki Doneck in Lugansk ter ju vojaško neposredno varuje, je v ponedeljek zvečer zatresla stabilnost Evrope, v torek zjutraj pa še svetovne trge.

Reuters
Tank na ulicah Donjecka v noči na torek.

Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so ob začetku včerajšnjega trgovanja zabeležili padce. Več kot osem odstotkov so izgubili tudi ruski borzni indeksi. Dogajanje v vzhodni Ukrajini se je hitro odrazilo tudi pri cenah nafte, ki so dosegle rekord zadnjih sedmih let in se približale psihološki meji sto ameriških dolarjev na sodček črnega zlata.

Severni tok

Še večje presenečenje je sledilo popoldne, ko je nemški kancler Olaf Scholz sporočil, da bo Nemčija začasno ustavila projekt plinovoda Severni tok 2 z Rusijo. Novopečeni kancler je dejal, da je zaprosil ministrstvo za gospodarstvo, naj umakne obstoječe poročilo o analizi zanesljivosti oskrbe pri nemški zvezni agenciji za omrežja, poroča nemška tiskovna agencija dpa. »Sicer se sliši tehnično, vendar je to obvezen administrativen korak, da plinovoda zdaj ni mogoče certificirati,« je povedal Scholz in poudaril, da brez certifikata Severni tok 2 ne more obratovati. Plinovod Severni tok 2 pod Baltskim morjem povezuje Rusijo in Nemčijo. Septembra lani so ga dokončali, vendar še nima obratovalnega dovoljenja, saj ga zaradi pravnih razlogov blokira nemški regulator na področju energetike BNetzA, poroča STA.

Reuters
Severni tok 2 - zamrznjen, a ne tudi mrtev.

Predlog prvega svežnja sankcij sta v skupni izjavi »o ruski agresiji proti Ukrajini« najavila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Poskušali bodo kaznovati banke, ki financirajo ruske aktivnosti na vzhodu Ukrajine, kot tudi separatistični regiji sami. Glede na okoliščine težko trdimo, da gre za nepričakovane poteze Zahoda, zaradi česar lahko sklepamo, da je Rusija pripravljena trpeti posledice svojih potez.

Gruzijski scenarij

Predsednik Ruske federacije Vladimir Putin se je po vsem sodeč odločil za gruzijski scenarij tudi za zahodno sosedo in še eno nekdanjo članico Sovjetske zveze. Ljudski republiki Doneck in Lugansk bosta v vlogi gruzijskih večinoma ruskih regij Južne Osetije in Abhazije, ki ju prav tako priznava le Moskva. Formalno priznanje teh de facto neodvisnih in že leta s strani Rusije podprtih regij dodatno cementira status quo in Putinu garantira, da niti Ukrajina niti Gruzija ne bosta kmalu poskusili s članstvom v zvezi Nato, saj se tudi Zahod ni pripravljen neposredno spopasti z Rusijo.

Profimedia
Putin očitno od zahodnih sogovorcev ni dobil zagotovil, da se Nato ne bo širil na vzhod.

Sodeč po Putinovih izjavah, so te poteze zgolj varnostni ukrep, saj so tuji dejavniki v Ukrajini neposredna grožnja. Takšnih in podobnih utemeljitev v Varnostnem svetu Združenih narodov ni sprejela nobena članica, niti Kitajska ne, zato je Rusija znova osamljena na mednarodnem prizorišču. Cene za te poteze pa ne bodo plačali zgolj Rusi, pač pa vsi Evropejci, tudi Slovenci. Energetska kriza, ki pesti celino to zimo, bi lahko ob morebitnih protisankcijah še bolj pritisnila na države, ki so odvisne od uvoza ruskega plina. Ta tudi Sloveniji predstavlja ključen energent za poganjanje gospodarstva in ogrevanje domov. Morebitne pošiljke plina zaveznikov prek Atlantika ali z Bližnjega vzhoda bodo dražje, hkrati pa bodo težko nadomestile izpade dobave, če pride do njih. Spomnimo; ob zadnji agresivni operaciji Rusije v Ukrajini leta 2014 so medsebojne sankcije zbrisale petino slovensko-ruske blagovne menjave v skupni višini skoraj tristo milijonov evrov.

Dolgotrajna inflacija

Reuters
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski meni, da ni za pričakovati prave ruske invazije zahodno od sedanje fronte.

Postpandemična inflacija, ki jo čutimo zadnjih nekaj mesecev, je bila sprožena ravno z naraščanjem cen energentov, nove podražitve pa bodo postopek še pospešile. Postopno se bo naraščanje cen energentov pokazalo tudi pri hrani, še prej pa lahko do tega pride neposredno, saj sta Rusija in Ukrajina veliki izvoznici pšenice. Ruska federacija prispeva kar 18 odstotkov celotnega svetovnega izvoza pšenice. Kriza prihaja ob najslabšem času, kar zlasti velja za motor evropskega gospodarstva, Nemčijo. Če bi bila ta resna glede dolgotrajnega opuščanja Severnega toka 2, bi to pomenilo veliko odstopanje od načrta zelenega prehoda, kjer naj bi ravno ruski plin imel glavno vlogo. Z zapiranjem jedrskih elektrarn in osredotočanjem na (prevečkrat nezanesljive) obnovljive vire energije se je gospodarska velesila stisnila v kot, kjer bo morala tehtati med ekonomskimi in političnimi interesi. 

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov