bolivija

Morales po zmagi na volitvah napovedal vrnitev iz izgnanstva

B.K./STA
20. 10. 2020, 10.17
Posodobljeno: 20. 10. 2020, 10.53
Deli članek:

Nekdanji predsednik Bolivije Evo Morales, ki se je po lanskih volitvah zatekel najprej v Mehiko in nato v Argentino, je po zmagi kandidata njegove stranke MAS na nedeljskih volitvah napovedal vrnitev v domovino.

Profimedia
Evo Morales

V prvem krogu predsedniških volitev v nedeljo je prepričljivo zmagal kandidat Gibanja proti socializmu in Moralesov nekdanji minister za gospodarstvo Luis Arce, kažejo podatki dveh vzporednih glasovanj. Arce je v nedeljo prejel kar 52 odstotkov glasov, njegov glavni tekmec Carlos Mesa pa slabih 32. Predstavniki skrajne desnice, ki je pred slabim letom s pomočjo bolivijske vojske izvedla državni udar in tako odstavila Moralesa, so skupno zbrali okoli 16 odstotkov glasov.

Za dokončno zmago že v prvem krogu kandidat potrebuje ali več kot 50 odstotkov vseh glasov ali pa več kot 40 odstotkov glasov ob vsaj desetodstotni prednosti pred prvim zasledovalcem. Arceju je očitno uspelo oboje.

Arce je, čeprav bodo uradni izidi volitev znani šele čez nekaj dni, že razglasil zmago in napovedal "vrnitev demokracije", medtem ko je Mesa v ponedeljek priznal poraz, saj da je nasprotnikova 20-odstotna prednost prevelika in tako zelo očitna, da nima smisla vztrajati pri nasprotnem. "Na nas je, da - tako kot to pritiče tistim, ki verjamemo v demokracijo - priznamo, da je nekdo zmagovalec teh volitev," je dejal Mesa, nekdanji predsednik Bolivije.

Kljub pandemiji novega koronavirusa je bila udeležba na nedeljskih volitvah višja od pričakovane, okoli 87-odstotna.

Reuters
Zmagovalec predsedniških volitev Luis Arce (levo) in njegov kandidat za podpredsednika David Choquehuanca (desno).

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je pozdravil nedeljske volitve v Boliviji, ki so bile mirne in jih je zaznamovala visoka udeležba. Tamkajšnje politike je pozval, naj si skupaj prizadevajo za narodno spravo.

Veliko pozornosti je sedaj deležen predvsem Morales, ki je Bolivijo vodil 14 let ter naredil veliko za odpravo revščine v državi in izboljšanje položaja prvobitnih prebivalcev. Državo je bil prisiljen zapustiti po siceršnji zmagi na lanskih predsedniških volitvah. Opozicija je te razglasila za neveljavne, Moralesa pa je nato odstavila bolivijska vojska. V strahu pred likvidacijo je prvi domordni predsednik Bolivije najprej prebegnil v Mehiko, od tam pa kasneje v Argentino.

"Prej ali slej se bomo vrnili v Bolivijo, o tem ni debate," je vsem na novinarski konferenci v Buenos Airesu v ponedeljek zatrdil Morales. Kot je dejal, je vrnitev domov njegova velika želja in le še vprašanje časa. Mehiškemu predsedniku Manuelu Andresu Lopezu Obradorju in argentinskemu predsedniku Albertu Fernandezu se je zahvalil za njuno podporo ter pozdravil čestitke, ki jih je prejel od drugih politikov iz Venezuele, urugvaja in Kubre. Prejel je celo klic papeža Frančiška. "Čutil sem, da nisem sam," je dejal.

Reuters
Papež Frančišek in Evo Morales.

Tokratne volitve, ki so bile zaradi pandemije novega koronavirusa dvakrat preložene, so bile prve po kar 20 letih, na katerih ni bilo Moralesa. Arcejevi nasprotniki, ki trenutno vodijo državo, so svarili, da bi njegova zmaga pomenila Moralesovo vrnitev, ki se je sami hudo bojijo.

Bolivija sicer kljub velikim naravnim bogastvom ostaja med najrevnejšimi državami v regiji in jo zdaj pesti najhujša gospodarska kriza v zadnjih 40 letih.

Estrada

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!