znano, kdo je moril

Atentat na Olofa Palmeja po 34 letih dobil epilog

B.K.
10. 6. 2020, 11.08
Posodobljeno: 10. 6. 2020, 11.21
Deli članek:

Švedski tožilci so na današnji novinarski konferenci predstavili zaključke več kot 30 let trajajoče preiskave umora nekdanjega švedskega premierja Olofa Palmeja.

Profimedia
Grob Olofa Palmeja in njegove žene Lisbeth.

Reuters
Švedski tožilec Krister Petersson je primer prevzel leta 2017 in ga danes zaključil.

28. februarja 1986, le nekaj minut pred polnočjo, je na ulicah Stockholma mrtev obležal tedanji 59-letni švedski premier Olof Palme. Umrl je za posledicami strelne rane, njegovega morilca pa nikoli niso ujeli.

"To je odprta rana za Švedsko, saj ne vemo kaj se je zgodilo," je februarja nerešen zločin komentiral aktualni švedski premier Stefan Lovfen. Ta rana se zdaj  zapira. Danes so namreč švedski tožilci, pod vodstvom Kristerja Peterssona predstavili zaključke preiskave umora Palmeja. Petersson je preiskavo prevzel leta 2017 in tedaj so le redki verjeli, da mu bo po več kot 30 letih uspelo narediti napredek. A do napredka je vsekakor prišlo.

Profimedia
Olof Palme leta 1970 med zbiranjem sredstev za žrtve zatiranja v Francovi Španiji.

Kdo je "mož iz Skandie" in kako je povezan z umorom?

Palmeja, priljubljenega socialdemokratskega premierja, ki si je sovražnike zunaj države nabral z ostrim nasprotovanjem imperialističnim politikam, znotraj pa z zagovarjanjem idej o prerazporeditvi bogastva, je morilec izza hrbta ustrelil v glavo, medtem ko sta se z ženo Lisbet vračala iz kina. Ob Palmeju ni bilo varnostnikov, ki jih je že popoldan poslal domov, umor pa se je zgodil na najbolj obljudeni ulici v švedski prestolnici. Pištole, ki je premierju vzela življenje, niso nikoli našli.

Več očividcev je pričalo, da so videli, kako je visok moški streljal na premierja in nato pobegnil z mesta zločina. Policija je zaslišala številne očividce, a kljub temu morilca niso našli. Leta 1989 so v zvezi z umorom prijeli in zaprli moškega, sicer starega znanca policije, potem ko ga je Palmejeva žena identificirala kot strelca. A kmalu je bil izpuščen, saj je višje sodišče sodbo razveljavilo zaradi pomanjkanja dokazov. Možakar je umrl leta 2004.

Profimedia
Olof Palme na obisku pri Fidelu Castru na Kubi leta 1975.

Ob tem se je kot potencialni morilec omenjal še en moški, ki so ga mediji označili z vzdevkom "Mož iz Skandie". Stig Engstrom, ki je kot grafični oblikovalec delal v zavarovalnici Skandia, je tisti večer delal pozno. Ko je zapustil stavbo, je praktično stopil na mesto zločina, saj se sedež Skandie nahaja čisto blizu (od tod tudi vzdevek, ki so ga Engstromu dali mediji). Umor se je zgodil ravno takrat in Engstrom je bil eden izmed mnogih ljudi, ki so bili priča atentatu. Leta 2000 je storil samomor.

Leta 2018, več kot 30 let po smrti Palmeja, je novinar Thomas Pettersson (ki ni v sorodu s prej omenjenim tožilcem) podrobneje raziskal nezaključene policijske izsledke preiskave atentata. Ugotovil je, da je Engstrom lagal o tem, kaj se je zgodilo tik po atentatu. Trdil je, da je pokojnega premierja oživljal, a o tem ni bilo sledi, še več, nek očividec je pričal, da je Engstrom bežal stran od trupla. Hkrati je Pettersson ugotovil, da je bil dizajner vešč uporabe strelnega orožja. Ob tem je bil tudi podpornik prostotržnih idej, ki jim je Palme ostro nasprotoval. Pettersson je zato začel sumiti Engstroma, moža iz Skandie.

Tudi preiskovalci so hitro prevzeli novinarjev sum. Detektivi so zaslišali Engstromovo nekdanjo ženo, ki pa jim je zagotovila, da to ne more biti res. On že ne bi moril, jim je dejala: "Bil je prevelika reva."

Profimedia
Olof Palme je ob obisku Sovjetske zveze leta 1970 obiskal Leninov mavzolej.

Preiskava zaključena

Kdo je morilec? "Ta oseba je Stig Engstrom," je danes na novinarski konferenci dejal tožilec Petersson.

Preiskovalna ekipa je sicer do zaključka prišla na podlagi večih indicev. Najprej so prepričani, da se je Engstrom v policijskih postopkih vedel natanko tako kot bi se vedel morilec. Ob tem so ugotovili, da je znal uporabljati strelno orožje, saj je bil v vojski, v času umora pa je bil tudi aktivni član strelskega kluba. V lokalni skupnosti je bil del skupine, ki je kritizirala Palmejeve politike, njegovi sorodniki pa so policiji potrdili, da je imel do Palmeja zalo negativen odnos. Po vrhu vsega pa je bil mož iz Skandie še v osebni stiski. Padel je namreč v finančne težave in začel zlorabljati alkohol. Vse to je bilo za tožilstvo dovolj, da so primer zaključili.

"Ker je ta oseba mrtva, proti njej ne moremo sprožiti postopka. Zato zaključujem preiskavo." S temi besedami je Petersson več kot 34 let po atentatu zaključil dolgo in mučno preiskavo. Če bodo izsledki zaprli "odprto rano" Švedske pa bo pokazal čas.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste