Sezonska podražitev

Od jutri spet nižje cestnine na Hrvaškem

B.K./STA
14. 9. 2019, 08.54
Posodobljeno: 14. 9. 2019, 08.55
Deli članek:

Javni podjetji Hrvatske autoceste (Hac) in Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) bosta opolnoči ukinili desetodstotno redno sezonsko podražitev cestnin na avtocestah, za katere skrbita. Na avtocestah v hrvaški Istri so cestnine vrnili na zunajsezonske cene že s 1. septembrom.

Profimedia
Hrvaške avtoceste.

Vozniki osebnih avtomobilov, motorjev, osebnih avtomobilov s priklopniki in avtodomov bodo tako po treh mesecih višjih cen znova plačevali običajne zunajsezonske cestnine na približno 1065 kilometrih avtocest, s katerimi upravljata Hac in ARZ. Za avtobuse in tovorna vozila sezonske podražitve cestnin ni bilo.

Osebni avtomobili bodo morali na avtocesti med Zagrebom in Splitom od polnoči namesto 200 kun (27 evrov) plačati cestnino v višini 181 kun (24,40 evra). Med Zagrebom in Reko pa se bo cestnina znižala s 77 kun (10,40 evra) nazaj na 70 kun (9,45 evra), je Hac objavil na svojih spletnih straneh.

Nadomestilo za voznike osebnih avtomobilov za vožnjo preko mostu na otok Krk, ki je v sezoni znašalo 39 kun (5,30 evra), bo po polnoči 35 kun (4,70 evra). Cene so izračunali na podlagi tečaja 7,40 kune za en evro.

Hac skrbi tudi za avtocesto med Obrežjem in hrvaško-srbsko mejo, za avtocestno povezavo z Osijekom in tudi za tisto med Zagrebom in mejo z Madžarsko. Po poletni podražitvi bo od nedelje cestnina med Zagrebom in Osijekom znova 112 kun (15,10 evra), med Zagrebom in mejo s Srbijo pa 128 kun (17,30 evra).

V javnih avtocestnih podjetjih izpostavljajo, da je model sezonskih podražitev cestnin eden izmed ukrepov za njuno prestrukturiranje.

Koncesionar Bina-Istra je s 1. septembrom prav tako za deset odstotkov pocenil cestnine na avtocestah v hrvaški Istri, ki sta bolj znani kot istrski ipsilon. Večinski lastnik, francoski koncesionar Bouygues, tam skrbi za 141 kilometrov avtocest. Za cestnino med predorom Učka in Puljem vozniki osebnih avtomobilov od 1. septembra plačujejo 63 kun (8,50 evra), za odcep med Umagom in Puljem pa 51 kun (6,90 evra).

Koncesionar Autocesta Zagreb-Macelj (AZM) v preteklih letih sezonsko ni spreminjal višine svojih cestnin. Večinski delež v AZM ima avstrijski Pyhrn Concession Holding, ki skrbi za 60 kilometrov avtocest med Zagrebom in mejnim prehodom s Slovenijo Gruškovje. Za osebne avtomobile cestnina na celotni avtocesti znaša 48 kun (6,50 evra).

Estrada

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Zanimivosti

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost