Poslanci Evropskega parlamenta, ki sodelujejo v odboru ENVI, so nasprotovali predlogu Evropske komisije, da bi dovolili uporabo fosforne kisline, difosfatov, trifosfatov in polifosfatov (E 338-452) v zamrznjenem mesu za kebab. Ti aditivi se trenutno lahko uporabljajo v svežem mesu, medtem ko njihova uporaba v zamrznjenem mesu ni izrecno dovoljena.
Njihova poteza je že sprožila val ogorčenja v Nemčiji, domu »cenjenega« döner kebaba. Nemški Das Bild je tako zapisal, da bodo »döner kebab spustili skozi stroj za mletje mesa,« za to pa je obtožil »socialiste in zelene,« ki sedijo v odboru.
Odbor trdi, da glede uporabe fosfata v živilih obstajajo resne zdravstvene skrbi, pri tem pa se je opiral na znanstveno študijo iz leta 2012, ki je ta aditiv povezovala s tveganjem za nastanek bolezni srca, čeprav so to povezavo izpodbijale druge študije. Evropski parlament bo o predlogu sicer razpravljal do konca leta. Če ga ne bo podprla absolutna večina, bo morala Evropska komisija spisati nov zakon.
Njena.si
Inina zgodba: to je recept za njeno popolno preobrazbo
"Diskriminacija," trdijo
»Gre za jasen primer diskriminacije döner kebaba,« godrnja Bild in opozarja, da so uporabo tega aditiva v preteklosti že dovolili v primeru druge hitre prehrane. Tako je leta 2014 dobil zeleno luč v primeru svinjske zarebrnice in pečenic.
Čeprav morda zveni, kot da gre za nepomembno vprašanje, naj bi bilo po navedbah Bilda od proizvodnje in posledične prodaje döner kebaba v Nemčiji odvisnih približno 110.000 delovnih mest. V EU vsak dan proizvedejo 500 ton tega mesa, od tega 80 odstotkov v Nemčiji, večina tega mesa pa v roke trgovcev potuje v zamrznjeni obliki.
Renate Sommer, tiskovna predstavnica Krščanskih demokratov, je stranko Zelenih že obtožila »sejanja strahu«. »Posamezen prebivalec EU prek döner kebaba v celotnem letu zaužije toliko fosfata, kot bi ga zaužil, če bi popil 1,5 litra kole,« je dejala za Bild.