Svet

Nemčija je prijateljica Slovenije

STA / J.P.
12. 7. 2013, 16.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Premierka Alenka Bratušek in nemška kanclerka Angela Merkel sta se na delovnem kosilu v Berlinu danes posvetili predvsem gospodarskim temam.

Reuters
Alenka Bratušek in Angela Merkel

Merklova je pozdravila odločitev Slovenije za privatizacijo ter zagotovila Bratuškove o transparentnosti postopkov. Zavzela pa se je tudi za mednarodno sprejete stresne teste slovenskih bank.

Od Bratuškove je prejela zagotovila, da so tudi nemška podjetja pri privatizaciji dobrodošla in dodala, da je tudi Nemčija odprta za slovenska podjetja.

"Nemčija ni le prijateljica Slovenije, ampak tudi njena najpomembnejša gospodarska partnerka," je izpostavila Merklova. Kanclerka je pozdravila odločitev slovenske vlade za privatizacijo in povedala, da je Nemčija zainteresirana za sodelovanje svojih podjetij v tem procesu. Od Bratuškove je prejela zagotovila, da so tudi nemška podjetja pri privatizaciji dobrodošla in dodala, da je tudi Nemčija odprta za slovenska podjetja.

O konkretnih poslih predsednici vlad nista mogli govoriti, je pojasnila Bratuškova. Premierka je sicer sogovornici predstavila paket privatizacije in pojasnila, da Slovenija išče strateške partnerje, ki bi za naša podjetja ponudili primerno kupnino. Slovenija ob tem, kot je zagotovila Bratuškova, stavi predvsem na transparentnost postopkov, kar je Merklova izrecno pozdravila.

Beseda pa je tekla tudi o gospodarskem položaju v Sloveniji. Bratuškova je kanclerko seznanila s težavami, s katerimi se sooča naša država, in predstavila tudi proces sanacije bank. Merklova je ob tem po lastnih navedbah dobila vtis, da Slovenija "stavi vse na to, da pride na pot stabilnosti in premaga nezaupanje finančnih trgov". Iz zaupanja lahko nastane rast, ta pa je predpogoj za nova delovna mesta, še posebej za mlade ljudi, je spomnila kanclerka v izjavi po srečanju.

Sicer pa je Merklova izrazila zaupanje v početje slovenske vlade. "Verjamem, da slovenska vlada sama ve, kar mora narediti," je odgovorila na novinarsko vprašanje, kaj bi po njenem mnenju morala storiti Slovenija. Med bistvenimi nalogami pa je izpostavila povrnitev zaupanja v slovenske banke, zato so po njenem nujni stresni testi, ki bodo mednarodno sprejeti.

Iz zaupanja lahko nastane rast, ta pa je predpogoj za nova delovna mesta, še posebej za mlade ljudi, je spomnila kanclerka v izjavi po srečanju.

Bistvena pa je tudi odločitev za smer privatizacije, ne le zato, ker bo na ta način v državno blagajno prišel denar, ampak "ker je to tudi pogoj za dinamični razvoj gospodarstva, čemur smo bili priča tudi v Nemčiji".

Bratuškova je sicer današnji delovni obisk v Berlinu, kamor je pripotovala s falconom, začela na poslovnem forumu, posvečenem potencialu start-up podjetij. Namen dogodka je bil spodbujanje internacionalizacije in povezovanje slovenskih start-up podjetij z nemško start-up infrastrukturo, izmenjava dobrih praks ter pregled možnosti za iskanje potencialnih investitorjev.

Merklova je tudi to priložnost izpostavila kot pomembno. Zelo veliko se namreč po njenem mnenju še lahko stori na tem, da se vzpostavi pogoje za mlade in se jim zagotovi priložnosti.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste