Višje položnice za Ljubljančane

Janković: Nedopustno je, da nekdo, ki dela šolo ali vrtec v Litiji, odpadke vozi v Ljubljano brezplačno

S.R.
27. 2. 2024, 13.05
Posodobljeno: 27. 2. 2024, 13.38
Deli članek:

Prebivalci Ljubljane in okoliških občin bodo od 1. marca deležni višjih položnic za oskrbo s pitno vodo in ravnanje s komunalnimi odpadki.

Sašo Švigelj
Janković je opozoril, da so v primeru odlaganja odpadkov v naravo kazni so zelo visoke, če bo treba, pa jih bodo še dvignili.

Odločitev za novi cenik oziroma podražitev, ki jo je prejšnji teden po zasedanju sveta ustanoviteljev javnih podjetij naznanila Mestna občina Ljubljana (Mol), je na današnji novinarski konferenci komentiral direktor javnega podjetja Voka Snaga David Polutnik. Potrdil je, da se s 1. marcem cene dvigajo, in sicer za nekje med 6 in 8 odstotki tako v primeru oskrbe s pitno vodo in ravnanja z odpadno vodo kot v primeru ravnanja s komunalnimi odpadki. Dodal je, da bodo v primeru prvega položnice povprečno višje za 2,5 do 3,5 evra, predvsem glede na to, ali gre za priklop na greznico, ali pa malo čistilno napravo. Po navedbah Polutnika so cene preračunane na podlagi metodologije v skladu z državno uredbo. V resnici bi morale biti še višje, a so za 2,5 odstotne točke nižje zaradi poračuna iz leta 2023.

Nič več zastonj

Polutnik je nato pojasnil še odločitev za večjo spremembo pri cenah ravnanja z nekomunalnimi odpadki, ki je bodo deležne pravne osebe, na svoji koži pa je ne bodo občutili občani. Storitev namreč s 1. marcem v nekaterih primerih ne bo več brezplačna, pri čemer bo pomembno, s katerim vozilom bodo posamezniki gradbene odpadke pripeljali. Kot je izpostavil Polutnik, so številna zasebna podjetja »to izkoriščala in trpala deponijo.« Tako podjetja kot samostojni podjetniki bodo morali odlaganje denimo gradbenih odpadkov odslej plačevati. »Za občane se v tem primeru nič ne spreminja,« je poudaril in dodal, da bodo lahko to storitev še naprej koristili brezplačno. So pa po njegovih besedah nekatera podjetja dejstvo, da je bila ta storitev brezplačna, izkoriščala. Če je bilo v zbirni center nekdaj odloženega 3000 ton materiala in odpadkov, se je to od takrat, ko je postalo brezplačno, povišalo na ogromnih 18.000 ton. »To pomeni, da smo Ljubljančani plačevali tudi za vsa ta podjetja,« je navedel Polutnik. Še več, ugotovili so, da nekatera podjetja odpadke vozijo iz širše okolice, ne samo iz Ljubljane, »celo iz Litije.« Pojasnil je še, da so se za to odločili predvsem zaradi skrbi za naravo, pri čemer je prebivalce pozval, naj v primeru, če zaznajo kakršne koli nepravilnosti, torej nekoga, ki bi zdaj odpadke odlagal v naravi, nikar ne odlašajo s prijavo na inšpekcijo ali pozivom na Mol.

Pod črto, od 1. marca bodo brez tehtanja in plačila sprejeli le tiste uporabnike, ki bodo mešane gradbene odpadke (beton, opeka, ploščice, keramika ...) brez nečistoč pripeljali z osebnim vozilom ali z enoosno prikolico. Ostale uporabnike oziroma vozila z gradbenimi odpadki, kot so dvoosne prikolice, kombiji in tovorna vozila, bodo preusmerili na tehtnico in prevzem odpadkov zaračunali. Za oddajo gradbenih odpadkov, ki vsebujejo azbest, ostajajo enaka navodila kot doslej, in sicer jih bodo brez plačila sprejeli na evro paleti višine 0,5 metra, oviti s folijo, skladno z varnostnimi predpisi, večje količine pa bodo stehtali in zaračunali po veljavnem ceniku. Dodatne ukrepe na tem področju bodo pripravljali postopoma in sistem v prihodnje nadgradili še z identifikacijo uporabnikov prek mesečnih položnic, so med drugim navedli na mestni občini.

Janković: To je nedopustno

Na novinarski konferenci je spregovoril tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki je poudaril, da je vseh sedem občin ustanoviteljic odločitev sprejelo soglasno. »Zdi se mi smešno, če se nekdo posmehuje temu ukrepu.« Poudaril je, da se zavedajo nevarnosti, da bi katero od podjetij zdaj odpadke začelo metati v naravo, saj so v vseh teh letih odstranili že približno »20.000 črnih odlagališč.« Po tehtnem premisleku so odločili, da je to treba storiti. Nedopustno je namreč, da »nekdo, ki dela šolo, vrtec v Litiji,« to tam zaračuna, v Ljubljano pa vozi odpadke brezplačno, je pojasnil župan. Kar zadeva odlaganje odpadkov v naravi je Janković opozoril, da so kazni zelo visoke, »če bo treba, jih bomo tudi dvignili.«

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov