Arso izdal rdeče opozorilo

Branko Gregorčič: "Najbolj kritično bo ponoči"

G.G./S.R.
2. 11. 2023, 12.23
Posodobljeno: 2. 11. 2023, 12.59
Deli članek:

Pred nami je vremensko burna noč. Za severozahod države je Arso zaradi nalivov in vetra za popoldne, zvečer in ponoči izdal rdeče opozorilo, za druge dele pa oranžno.

Sa.R
Branko Gregorčič je predstavil neugodno vremensko napoved.

Vremenoslovec na Agenciji RS za okolje (Arso) Branko Gregorčič je napovedal, kaj se bo dogajalo v noči na petek. Izpostavil je, da se letos jeseni nad severnim Atlantikom pogosto pojavljajo cikloni in »danes smo priča enemu najglobljih v zadnjih desetletjih.« »Hladna fronta se hitro bliža Alpam in bo sredi noči prešla Slovenijo,« pravi izkušeni meteorolog, ki dodaja, da pred fronto pričakujemo dotok vlažnega in toplega zraka z jugozahoda. V večernih urah zato na območju Julijskih Alp pričakujemo največjo količino padavin, »prek 100 milimetrov v šestih urah«, pravi Gregorčič. To pa še ne bo konec. Ob nočnem prehodu fronte lahko pričakujemo močne nalive in sunke vetra, ki bodo prečkali celotno območje Slovenije. »Akumulacija padavin bo največja na širšem območju Posočja, Bohinja in Zgornjesavske doline.« Na Arso so dodali, da bo na območju Koroške in Savinjske regije padlo od 30 do 70 litrov dežja na kvadratni meter, na Gorenjskem od 60 do 100, na območju Baške grape pa tudi okoli 150 litrov na kvadratni meter. A bo, kot je sklenil Gregorčič, »najbolj kritičen del ponoči, v 24 urah je ocenjena skupna količina padavin od 120 do 240 milimetrov, kar je vzrok za izdajo najvišje stopnje opozorila.«

Preti zelo hitro naraščanje hudournikov in rek

Hidrolog Janez Polajnar z Arsa je opozoril, da nas ponoči in jutri čakajo jesenske poplave, saj vegetacijski pokrov ne nudi več zaščite, kot jo je nudil avgusta. Voda bo po njegovih besedah odtekla zelo hitro, zato bodo zelo hitro naraščale tudi reke, zlasti tiste na severozahodu države. Reke bodo ponekod poplavljale tudi v večjem obsegu, pri čemer bodo ponoči največjo nevarnost predstavljali hudourniki. Ti bodo zelo hitro narasli zlasti na območju Posočja, na Idrijsko Cerkljanskem, v porečju Sore, Save Bohinjke in Save v srednjem in zgornjem toku. Hudourniki bodo nato tekom dneva hitro polnili večje reke. Opozoril je še, da bo Sava velik pretok dosegla tudi v okolici Ljubljane. Po trenutni prognozi bi lahko dosegla pretok nekje med 1200 in 1500, tudi 1600 kubičnih metrov na sekundo. Takšne pretoke Save v tem delu smo v preteklosti sicer že doživeli, in sicer ob božičnih poplavah leta 2009 in jesenskih poplavah leta 2010. Polajnar je zato prebivalcem položil na dušo, da je nujna previdnost na širšem območju srednje Save. Obenem je posvaril, da lahko reke poplavljajo tudi drugod, ob vsem tem pa težavo predstavlja tudi odvajanje padavinske vode, saj so številni odtoki polni odpadlega listja.

Polajnar je kot nevarnost izpostavil še Dravo, ki bo pretila tekom dneva. Že zjutraj bo imela v zgornjem delu visok pretok, nato se ji bo pridružila še voda iz naraslih pritokov po Sloveniji. Predvsem jutri popoldne in v noči na soboto zato pričakujejo tudi poplavljanje Drave. Poplavi lahko tudi v večjem obsegu.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste