Oranžno opozorilo

Praznični torek v znamenju obilnega dežja, reke se že razlivajo

D.K.
31. 10. 2023, 08.17
Posodobljeno: 31. 10. 2023, 13.31
Deli članek:

V zgodnjih jutranjih urah se je pas intenzivnejših padavin vzpostavil v jugovzhodni Sloveniji. Tam bo še lahko vztrajal in se obnavljal v prihodnjih nekaj urah. Nove padavine so zajele tudi skrajni zahod Slovenije.

PGD Smolnik
Besneča Drava na območju Ruš. Fotografija je simbolična

Meteorolog Arsa Blaž Šter je zjutraj na družbenem omrežju X zapisal, da je v Kvarnerju in Gorskem kotarju izrazit nevihtni pas , ki sega proti jugovzhodni Sloveniji. Zelo močni nalivi trenutno v Osilnici. V pol ure je padlo kar 48 mm padavin, skupaj 111 mm. Dobrih 100 mm čez noč tudi na Voglu.

Od začetka vremenskega dogodka je največ padavin padlo na Voglu, kjer so zabeležili 102 milimetrov padavin, v Tolminu (70 milimetrov), na Kaninu (62 milimetrov), na Sviščakih (61 milimetrov), v Bohinjski Češnjici (60 milimetrov), na letališču Portorož (58 milimetrov) in v Osilnici (52 milimetrov). Sava Bohinjka in Soča v zgornjem toku sta ponoči ponovno narasli in se razlivata v manjšem obsegu, so na družbenem omrežju X zapisali pri Agenciji RS za okolje. 

Sava Bohinjka in Soča sta v zgornjem toku ponoči ponovno narasli in se razlivata v manjšem obsegu. 

Reka Kolpa v zgornjem toku hitro narašča. V zgornjem in srednjem toku se bo v naslednjih urah pričela razlivati, sredi dneva pa bo poplavila na območjih pogostih poplav. Zaradi velike vodnatosti in namočenosti tal lahko danes sredi dneva in popoldan ob nalivih hitro narastejo in poplavijo posamezni hudourniški vodotoki v severozahodni Sloveniji.

Popoldan se bo postopoma povečeval pretok Drave, ki bo na meji z Avstrijo dosegel okoli 1100 m3/s. Drava se bo razlivala vzdolž celotnega toka, poplavljene površine v spodnjem toku se bodo v noči na sredo povečevale. V sredo zjutraj se bo pretok Drave pričel počasi zmanjševati.

Zaradi padavin težave predvsem v zahodnem delu države

Vremenska fronta z neurjem, ki je zgodaj zjutraj prešla zahodni del Slovenije, je prizadela območja regijskih centrov za obveščanje Nova Gorica, Koper in Postojna. Gasilci so izvajali protipoplavne ukrepe, črpali meteorno vodo iz objektov in odstranili podrto drevje. Skupno so zabeležili 13 dogodkov, od tega osem na obalnem območju.

Zaradi obilnega deževja meteorna voda poplavila nekaj ulic, pritlične prostore hotela, gostinski lokal, prostore dostave trgovskega objekta ter gospodarski objekt. Ogrožala je tudi nekaj stanovanjskih objektov. Zaradi udara strele je zagorelo drevo. Močan veter pa je podrl nekaj dreves, poroča Center za obveščanje RS.

V ponedeljek nekaj pred 21. uro je v Piranu sirena javnega alarmiranja opozorila na nevarnost, zaradi visokega plimovanja in južnega vetra pa je morje zalilo nizko ležeče predele obale. Gasilci so pred Tartinijevim trgom postavili protipoplavno baražo in potopne črpalke. Zaradi plimovanja morja so sireno danes v Piranu ponovno sprožili nekaj po 8. uri zjutraj. Ob 8.44 so sireno sprožili tudi v Izoli.

Morje bo spet poplavljalo

Danes do 12. ure se bo morje razlivalo na nižjih delih obale v višini okoli 20 centimetrov. Gladina morja bo ponovno povišana danes med 21. uro in polnočjo ter v sredo med 8. in 12. uro. V tem času se bo morje na nižjih delih obale razlivalo v višini do 10 centimetrov.

Danes se bodo občasno še pojavljali krajevni nalivi in močni sunki vetra

Agencija RS za okolje je za danes zaradi napovedane večje količine padavin za severozahodno in jugovzhodno Slovenijo izdala oranžno vremensko opozorilo. Obilne padavine napovedujejo na širšem območju Julijskih Alp in njihovega predgorja. Krajevni nalivi in močni sunki vetra pa se bodo pojavljali tudi drugod po Sloveniji.

Arso
Arso zaradi nalivov izdal oranžno opozorilo za severozahodno in jugovzhodno Slovenijo

Vreme bo sicer danes nestanovitno s krajevnimi padavinami, deloma plohami in nevihtami. Sprva bo še pihal jugozahodni veter, ki bo popoldne obračal na severno do severozahodno smer. Zvečer bodo padavine ponehale. Temperature bodo sredi dneva od 11 do 20 °C, popoldne pa se bo ohladilo. Ponoči se bo postopno zjasnilo.

Na terenu številni gasilci

V občini Kočevje, predvsem v mestu Kočevje in bližnji okolici ter v Kočevski Reki, zaradi močnega deževja zabeleženih več intervencij. Gasilci devetih PGD gasilske zveze Kočevje posredujejo trenutno na 24 lokacijah. Po večini črpajo vodo iz zalitih kleti in nameščajo protipoplavne vreče. V občini Osilnica so zaradi močnega deževja zabeležili več intervencij. Gasilci PGD Osilnica črpajo vodo iz zalite kleti, varujejo plaz, ki se je sprožil nad stanovanjsko hišo ter čistijo prepuste in odmašujejo obcestne odtoke, so okoli 11.15 zapisali na straneh Uprave RS za zaščito in reševanje. 

Povečana nevarnost za nastanek plazov

V Geološkem zavodu Slovenije pa opozarjajo, da zaradi napovedanih povečanih količin padavin in predhodne namočenosti tal obstaja povečana nevarnost za nastanek novih zemeljskih plazov in reaktivacijo zemeljskih plazov, ki so nastali ob avgustovski ujmi. Povečana verjetnost za nastanek zemeljskih plazov velja predvsem za severozahodno Slovenijo in se bo povečevala sorazmerno s količino padavin, so sporočili.

Kakšno vreme lahko pričakujemo v naslednjih dneh? 

Jutri bo povečini sončno, po nižinah bo zjutraj in deloma dopoldne marsikje megleno. Popoldne se bo od jugozahoda oblačnost povečala in na Primorskem ter Notranjskem že lahko rahlo dežuje. Jutranje temperature bodo od 2 do 6, v alpskih dolinah malo pod 0, ob morju okoli 10, najvišje dnevne od 11 do 16, na Primorskem okoli 18 °C.

V noči na četrtek bodo rahle padavine prehodno zajelo vso Slovenijo in do jutra na vzhodu že ponehale. Čez dan bo v vzhodnih krajih dokaj sončno, na zahodu pa povečini oblačno z rahlim dežjem. Spet bo pihal jugozahodni veter. Zvečer se bodo padavine na zahodu okrepile, v noči na petek zajele vso Slovenijo ter v petek čez dan postopno oslabele in ponehale.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste