Kmetijstvo

Slabša letina poznega sadja

A.S./STA
30. 10. 2023, 20.59
Posodobljeno: 30. 10. 2023, 21.00
Deli članek:

Letošnja letina večine poznih poljščin bo po pričakovanjih državnega statističnega urada povprečna.

Profimedia
(Slika je simbolična)

Grozdje naj bi obrodilo nekoliko slabše kot lani, za petino manjšo letino pa statistiki pričakujejo tudi pri poznih vrstah sadja. Letini sončnic in soje naj bi bili na drugi strani dobri.

Po podatkih o pridelkih na 5. september statistiki pričakujejo 8,9 tone koruznega zrnja na hektar, kar je za štiri odstotke nad desetletnim povprečjem. Povprečni pričakovani pridelek silažne koruze naj bi tehtal 41,4 tone na hektar, kar je v primerjavi z lanskim pridelkom za četrtino več, od desetletnega povprečja pa za sedem odstotkov manj.

Dobra letina krompirja, slabša grozdja

Povprečni pridelek poznega krompirja naj bi po napovedih statistikov znašal 23,6 tone na hektar. To je za 15 odstotkov več kot lani in za sedem odstotkov manj od povprečja zadnjih desetih let.

V slovenskih vinogradih naj bi pridelali 5,4 tone belih sort grozdja na hektar ali za približno 15 odstotkov manj od povprečja zadnjih desetih let. Pričakovani povprečni pridelek rdečih sort naj bi znašal 5,1 tone na hektar in bo za skoraj petino manjši od desetletnega povprečja.

Jabolka, hruške, maline in ostalo

Pozne sadne vrste, med katere sodijo jabolka, hruške in maline, bodo po napovedih v intenzivnih sadovnjakih obrodile slabše.

Nabrali naj bi 18,9 tone jabolk na hektar, kar je za petino manj v primerjavi z lansko letino in tudi v primerjavi z desetletnim povprečjem. Pri hruškah v intenzivnih sadovnjakih naj bi bila letina za 15 odstotkov manjša od lanske. V povprečju naj bi nabrali 12,6 tone hrušk na hektar, kar je za več kot desetino manjši pridelek od desetletnega povprečja.

V ekstenzivnih sadovnjakih naj bi sadje obrodilo še slabše. Statistiki pričakujejo 9,4 kilograma jabolk na drevo, kar je četrtina prejšnje letine in za okoli 70 odstotkov manj od desetletnega povprečja. Povprečni pričakovani pridelek hrušk 5,8 kilograma na drevo je drugi najmanjši v zadnjem desetletju in predstavlja četrtino povprečne letine v zadnjih desetih letih.

Dobro leto za sončnice in hmelj

Nekoliko bolj optimistične so medtem napovedi glede pridelka sončnic. Ta bo po ocenah za pet odstotkov večji od lanskega, obsegal naj bi 2,2 tone sončničnega zrnja na hektar. Tudi soje naj bi pridelali več, in sicer 2,6 tone na hektar oziroma za skoraj 15 odstotkov več v primerjavi z lanskim letom.

Buče bodo obrodile predvidoma za približno desetino manj, povprečni pridelek suhega bučnega zrnja naj bi znašal 0,4 tone na hektar ali za četrtino manj od desetletnega povprečja.

Boljša letina se obeta tudi hmeljarjem. Povprečni pričakovani pridelek hmelja naj bi obsegal 1,6 tone na hektar, kar je za desetino več kot v lanskem sušnem letu in za četrtino manj v primerjavi s povprečjem zadnjih desetih let.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste