Burno vremensko dogajanje

Močnejši nalivi in sunki vetra. V Izoli, Piranu in Kopru poplavilo morje

D.K./STA
27. 10. 2023, 06.38
Posodobljeno: 27. 10. 2023, 09.35
Deli članek:

Slovenijo so ponoči zajeli močnejši nalivi, ki jih spremljajo krepki sunki vetra.V Izoli in Piranu že poplavlja morje; po napovedih bo gladina morja najvišja okoli 9. ure. Agencija RS za okolje (Arso) je za danes zaradi napovedanih močnih padavin in vetra za večji del države izdala rdeče vremensko opozorilo.

Bobo
V Izoli je morje poplavilo dele ob obali.

Po državi se že pojavljajo močnejše padavine, ki pa za enkrat niso povzročile večjih težav. Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je za N1 zgodaj zjutraj povedal, da za zdaj po državi ne beležijo kakšnih posebnosti ali slabih dogodkov. Dodal je, da si želijo, da bo tako tudi ostalo. 

Ponoči je največ padavin padlo v Otlici, do okoli 125 milimetrov, podobno na Voglu, v Zadlogu so namerili okoli 100 milimetrov, blizu tej številki je tudi Bovec, v Idriji je padlo okoli 90 milimetrov padavin, v Logarski dolini pa je ponoči padlo okoli 80 milimetrov padavin, je povedal dežurni prognostik na Arsu Uroš Strajnar.

V Ribčevem Lazu, v bližini Bohinjskega jezera, je zaradi močnega sunka vetra okoli 7. ure velika smreka padla na cesto, ki pelje proti Bohinjski Bistrici. Po pričevanju voznikov so domačini že razžagali deblo, tako da je cesta prevozna, čeprav na prometno informacijskem centru piše, da je zaprta. Zaradi podrtega drevja je sicer zaprta cesta Črna vas-Podpeč pri Lipa, zaradi poplavljenega cestišča pa cesta Tolmin-Most na Soči pri galeriji Pod ključem. Obvoz je urejen čez vas Ušnik.

Največ padavin padlo na Voglu

V zadnjih 12 urah je največ padavin padlo na Voglu - 162 l/m^2, Preko 100 l/m^2 je padlo še na Otlici, Kaninu, v Zadlogu, Idriji in v Logarski dolini. Najmanj padavin je zaenkrat padlo v skrajnem severovzhodnem in jugovzhodnem delu države.

Po podatkih oddelka za hidrološko prognozo na Arsu so reke na zahodu ponoči že začele naraščati, povečujejo se tudi pretoki drugod po Sloveniji. Posamezne, predvsem manjše reke na zahodu, severu in v osrednji Sloveniji ter v porečju Kolpe bodo poplavljale.

Ob visoki plimi že poplavlja morje. Po podatkih centra za obveščanje so v Piranu sireno javnega alarmiranja oz. opozorilo na nevarnost zaradi visokega plimovanja morja sprožili ob 6.09, v Izoli pa ob 6.22. V Piranu je morje prestopilo rob obalne črte in zaliva Prešernovo in Kidričevo nabrežje. Prebivalce zato prosijo, da poskrbijo za svoje premoženje.

Po napovedih Arsa bo lahko morje danes med 6. in 11. uro poplavilo tudi v večjem obsegu, in sicer v višini okoli 50 centimetrov. Gladina morja bo najvišja okoli 9. ure.

Arso izdal rdeče opozorilo

Sicer pa bo, kot napovedujejo pri Agenciji RS za okolje, danes zjutraj in dopoldne oblačno in deževno. Pojavljale se bodo tudi posamezne nevihte in močnejši nalivi. Pihal bo okrepljen jugozahodni veter. Zgodaj popoldne bo dež od zahoda ponehal, delno se bo razjasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 13 do 18, na Goriškem, ob morju ter v jugovzhodnih krajih do 21 °C.

Agencija RS za okolje
Arso za večji del države izdal rdeče opozorilo

Rdeče opozorilo zaradi padavin velja za severovzhodni, severozahodni in jugozahodni del države, rdeče opozorilo zaradi vetra pa za danes dopoldne za severozahod in jugozahod. Za preostali del države je izdano oranžno opozorilo. 

Agencija RS za okolje
Reke bodo poplavljale

Kakšno bo vreme v naslednjih dneh? 

Jutri bo sprva zmerno do pretežno oblačno, po nekaterih nižinah tudi megleno. Čez dan bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, predvsem v zahodni Sloveniji bo nastalo nekaj ploh. Ponekod bo pihal jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 5 do 10, na Primorskem do 13, najvišje dnevne od 16 do 21, na severozahodu okoli 14 °C.

V nedeljo in ponedeljek bo v vzhodnih krajih večinoma sončno. Drugod bo spremenljivo oblačno, predvsem na zahodu bodo nastajale krajevne plohe. Pihal bo jugozahodnik.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste