Vojaška oprema

Kdo in kako krade Slovenski vojski?

M.G.
26. 10. 2023, 08.54
Posodobljeno: 26. 10. 2023, 11.18
Deli članek:

Novo, še zapakirano bojno in drugo opremo Slovenske vojske zlahka kupite na javnosti zaprtih spletnih mestih. Kako je to mogoče?

TV Slovenija/Zajem zaslonske slike
Na spletu je mogoče kupiti številne kose opreme slovenske vojske.

Zadnji mesec je v obtoku na črnih trgih (prednjači zasebna Facebook skupina "Takticna trznica Vol. 4") še posebej veliko opreme Slovenske vojske. Gre za anonimne prodajalce, ki so predvidoma večinoma zaposleni v Slovenski vojski, a v glavnem prodajo vrši kdo od njihovih bližnjih (žene, brati, sestre). V Slovenski vojski so o tem početju že seznanjeni, a se zaenkrat še ne bodo odzvali.

Znano je, da plače v Slovenski vojski niso visoke, a vsekakor to ne bi smel biti razlog za opravičevanje takšnega početja, kar je na nek način naredil predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak, s tem ko je situacijo pokomentiral s temi besedami: "Tega ne poznam. Lahko se to pričakuje, glede na to, da je vojak na minimalni plači, kar je 800 evrov neto."

Med stvarmi, ki jih je na omenjeni Facebookovi tržnici moč kupiti, gre za popolne vojaške komplete, pakete s hrano, kombinezone, nahrbtnike, itd, ki so še zapakirani in imajo še garancijsko izjavo. Nedvomno gre za last ministrstva za obrambo.

Neuradni poznavalec razmer v Slovenski vojski je za naš medij sicer povedal, da bi navaden vojak ali rezervist le stežka prodajal svojo opremo, saj že tako ali tako sam zase nima dovolj opreme in oblek, kaj šele, da bi jo prodajal. Poleg tega obstaja tudi strog režim kontrole vseh artiklov, ki jih posameznik dobi od vojske in je vse zapisano. Je pa povedal, da bi bilo kaj takšnega možno od kakšnih, ki gredo v pokoj, in pa tistih posameznikov, ki sicer opremo redno dobivajo, uporabljajo pa jo na terenu le redko (razni pisarniški delavci). Ali pa gre preprosto za goljufije pri odpisih materialov s strani tistih, ki delajo v skladiščih za opremo.

Ministrstvo za obrambo je izjavilo, da so se zadeve lotili z vso resnostjo in da situacijo preiskujejo. V najkrajšem možnem času bodo tudi izdali svoje ugotovitve v izjavi za javnost.

Vojak v akciji

Po poročanju portala MMC je skupina Taktična tržnica, ki šteje več kot 6500 članov, nastala lanskega junija, medtem ko je v 5. avgusta letos odprtem pogovoru, ki nosi isto ime, prisotnih skupno dobrih 600 članov. Kot prvi v pogovoru je omenjen Luka Zorenč, znan iz zgodbe o razpisu za snemanje resničnostnega šova Vojak v akciji. Njegovo ponudbo za snemanje resničnostnega šova je ministrstvo za obrambo v sredo razveljavilo. Na njegovem spletišču je mogoče prebrati, da ustanovitev podobne taktične tržnice pripravlja tudi sam, neuradno pa naj bi ustvaril tudi dotično skupino na Facebooku, a je nato moderatorstvo predal drugim, še poroča portal.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste