Ostri komentarji

Kobilarni očitajo zanemarjanje odsluženih lipicancev

Petra Mezinec
28. 9. 2023, 06.20
Deli članek:

Fotografije zanemarjenih konj v neurejeni ogradi s posestva na Ravnah, ki jih je pretekli teden na družabnem omrežju Facebook delil mednarodni konjeniški trener Iztok Humar, so vzbudile veliko zanimanja in ostrih komentarjev. Humar vodstvu kobilarne očita, da za ostarele konje ne poskrbi primerno. V Kobilarni Lipica očitke o zanemarjanju odsluženih lipicancev zavračajo, saj za konje »skrbijo v skladu z uveljavljenimi etičnimi in etološkimi standardi.«

Iztok Humar
Fotografije so zavajajoče, pravijo v kobilarni, saj je to zimska dlaka, ki bo odpadla.

Fotografije konj, ki jih je Iztok Humar posnel marca letos, kažejo drugačno podobno. Takrat je na ogledu posestva v Ravnah pri Pivki v ogradi, ki jo sam imenuje paliativna ograda, naštel trinajst konj. »Včasih sem v njej naštel tudi čez 20 konj, letos še 13, a so do začetka sočne in sončne paše vsi izginili. Zdaj v njej raste le še plevel,« je zapisal v svoji objavi na družabnem omrežju facebook, ki jo je delilo 500 uporabnikov omrežja. Konje so medtem že odstranili.

Lipica: Za ostarele lipicance lepo skrbimo

Paliativno ogrado Humar opisuje kot »manj kot četrt hektarja velika ogrado, kamor sonce ne posije, konji pa se sprehajajo do gležnjev v blatu. Na blatna tla jim vržejo balo ali dve sena, ki se kmalu raztrosi po blatu, vodo pa imajo kar v odsluženi kopalniški kadi ob robu gozda.« Neprimerno bivanje za lipicance, ki so ponos države, je prepričan konjeniški trener.

Iztok Humar
Poznavalec konj Iztok Humar je prepričan, da živali žalostno končajo.

Za odgovor na očitke o zanemarjanju ostarelih konj, smo se obrnili tudi na Kobilarno Lipica. Obstoj paliativne ograde zanikajo. »Ostareli žrebci so vhlevljeni v hlevih v Lipici, kjer jim zagotavljamo gibanje v urejenih tekališčih, ostarele kobile praviloma ostanejo v čredi kobil, ostarele kastrate, za katerih rejo v Lipici ni primernih kapacitet, pa preselimo v žrebetišče Ravne, kjer so vhlevljeni v hlevu za prosto rejo in imajo neomejen dostop na pašnik,« so pojasnili v službi za odnose z javnostmi. Ostarelih kastratov trenutno na Ravnah ni, so pa tam štirje mlajši konji, ki so ponujeni v prodajo.

Glede fotografij pa so v odgovoru na objavo zapisali, da so nekatere Humarjeve fotografije zavajajoče, saj »prikazujejo konje, ki jim pred pomladjo odpada zimska dlaka, ti konji pa so se povaljali v blatu.« Humar odgovarja: »Tako nestrokovnega odgovora še nisem slišal. Dlaka je njihova in ni prilepljena, kvečjemu se odlepi, ko se konj povalja.«

V zadnjih petih letih upokojenih 22 lipicancev

Kobilarno Lipica smo tudi povprašali, kaj se zgodi z lipicanci, ki niso več sposobni za nastopanje? Iz službe za odnose z javnostmi so nam odgovorili, da ti ostanejo v oskrbi kobilarne. V zadnjih petih letih je bilo tako upokojenih 22 programskih žrebcev. Osem od njih je bilo plemenskih, trije ostajajo aktivni plemenjaki. Štirje so poginili zaradi akutnih obolenj, pet pa so jih neboleče usmrtili. »Za preostale skrbimo v Kobilarni Lipica, prodajali jih nismo,« pojasnjujejo.

Karolina Wengerek
Plamenite živali kot zaščitni znak Slovenije si zaslužijo mirno in spodobno starost.

Kaj pa se zgodili z ostarelimi lipicanci? Plemenskih žrebcev in kobil ne prodajajo. Ostale živali ponudijo v oskrbo rejcem, ki konj ne potrebujejo za delo ali razmnoževanje, temveč zgolj za druženje in izrabo sicer zanemarjenih travniških površin na njihovih posestvih. Cena teh živali je simbolična, interesenti pa morajo izpolnjevati pogoje, objavljene na spletni strani Kobilarne Lipica in Pravilnika o zaščiti rejnih živali.

Vendar pa Humar tudi tem pojasnilom in obrazložitvam ne verjame in poudarja, da se vodstvo kobilarne lahko zaščiti, ko prodaja konje »mešetarjem,« pri katerih lipicance čaka žalosten konec. »Žalostno je, da se ti konji podarjajo ali pa prodajajo za drobiž,« je ogorčen Humar in dodaja: »Konji dosegajo ceno tja do 250 evrov, kar je nekajkrat manj od cene mesa.«

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov