Predlog obstal v predalu

Upokojenci bodo prvič dobili zimski regres oziroma »božičnico,« a bi morale biti pokojnine višje že pol leta

Jana Krebelj
28. 9. 2023, 06.10
Deli članek:

Pokojnine se bodo novembra in decembra predčasno uskladile za 1,8 odstotka, tako da bodo zagotovljene pokojnine za polno pokojninsko dobo dosegle 700 evrov. Upokojenci bodo prvič prejeli tudi zimski dodatek oziroma »božičnico« v višini 40 odstotkov letnega dodatka. Z novim letom naj bi se popravil položaj vdov in vdovcev, ki naj po novem ne bi prejemali manj kot 700 evrov pokojnine.

Bobo
Na starost si vsak, ki je vplačeval v pokojninsko blagajno, zasluži dostojno življenje.

Novembra in decembra bodo vsi uživalci pokojnin in nadomestil prejeli za 1,8 odstotka višje zneske. Gre za odločitev, ki jo je DZ potrdil že maja v proračunskih dokumentih za letošnje in prihodnje leto. Vlada je nato sporočila, da bo ta dodatek država izplačala tudi januarja 2024. Nato mora tako ali tako po zakonu slediti redna uskladitev pokojnin.

Novost letošnjega leta bo tudi zimski dodatek, izplačan enako kot letni, v petih višinah, od najmanj 58 in največ 182 evrov.

Upokojenci zahtevali višjo izredno uskladitev

Upokojenska združenja tem napovedim niso ploskala. V Zvezi društev upokojencev Slovenije (Zdus) so pristojne spomnili, da je svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) že februarja letos predlagal 3,5-odstotno izredno uskladitev pokojnin za vse upokojence in dodatno enoodstotno za upokojene do vključno leta 2011. Pokojnine bi morale biti po tem predlogu višje že od aprila.

Tudi božičnica za upokojence naj bo leta 2024 višja, predlagajo v Zdus. Izplačana naj bo v višini povprečne starostne pokojnine.

Argument, s katerim je vladna stran zavračala zahteve po izdatnejši izredni uskladitvi, je bil, da so vladni ukrepi namenjeni zmanjševanju tveganja revščine in socialne izključenosti med upokojenci. Izredne uskladitve tega cilja ne bi dosegle, saj z njimi največ pridobijo upokojenci z višjimi pokojninami.

M24/Marko Vavpotič
Upokojenci že dolgo opozarjajo na svoje finančno stanje.

Pomisleki ob zagotovljeni vdovski pokojnini

Izboljševanju položaja vdov in vdovcev pa je namenjena sprememba pokojninskega zakona, ki jo mora DZ sprejeti še pred novim letom, da bi upravičenci višje pokojnine začeli uživati že od 1. januarja. Gre za uvedbo zagotovljene vdovske pokojnine za vse vdove ali vdovce, ki imajo poleg pravice do vdovske pokojnine tudi pravico do svoje predčasne, starostne ali invalidske pokojnine. Zagotovljena vdovska pokojnina bi znašala toliko kot zagotovljena starostna pokojnina, torej 687 evrov oziroma 700 evrov od novembra naprej.

Na ta predlog se je odzval Svet Zpiza z mnenjem, da bi bilo nesorazmerno, če bi zagotovljena vdovska pokojnina presegala skupni znesek lastne in vdovske pokojnine. Če sta, na primer, oba zakonca delala po 15 let in sta uživalca najnižje pokojnine v višini 310 evrov, je seštevek njunih pokojni 620 evrov. Po predlogu zakona, ki je nared za potrditev v DZ, »pa bi to pomenilo, da bi namesto sedanjih 352 evrov, prejemnik dobil kar 687,75 evrov, neverjetnih 335 evrov oziroma 95 odstotkov več, kar pomeni, da o kakršnikoli sorazmernosti ne moremo govoriti,« je v imenu Zpiza poslance opozoril generalni direktor Marijan Papež.

Če bi se zajamčena pokojnina odmerila v višini seštevka lastne in vdovske pokojnine, bi bila zagotovljena pokojnina v opisanem primeru 592 evrov. »Tudi ta znesek pomeni kar za 240 evrov oziroma 68 odstotkov več od sedanjega prejemka, a se ga da vsaj utemeljiti,« sporoča Papež.

Na Zpizu opozarjajo še, da mora zakon pri uvajanju zagotovljene vdovske pokojnine upoštevati tudi morebitne prejemke upravičencev iz tujine.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov