FOTO

Poletne ovire na poti do Bleda in Bohinja. Kje bo promet tekel neovirano, kje bodo zastoji in kdaj?

Gregor Gruber
6. 4. 2023, 06.12
Deli članek:

Na cesti proti Bledu in Bohinju je odprtih več gradbišč. Katera dela bodo zaključena do začetka poletne turistične sezone, kje bo treba potrpeti v kolonah?

Svet24.si
V zadnjih tednih so kolone na Betinskem klancu nastajale zaradi gradnje krožišča pri Šobcu, ob določenih urah ob koncu tedna in v času poletne turistične sezone pa so stalnica ne glede na dela na cesti.

Največji in desetletja težko pričakovani projekt – gradnja južne blejske obvoznice, ki naj bi razredčila pločevinasto kačo ob Blejskem jezeru in olajšala pot proti Bohinju, se je začel konec lanskega novembra. Stroji so sramežljivo zabrneli na vrhu Betinskega klanca, ki ga mnogi obiskovalci teh krajev podrobno spoznavajo, ko se cijazijo v koloni proti Bledu ali ko se vračajo proti avtocesti. Na levi strani klanca, gledano proti Bledu, trenutno poteka prva faza, ki ne ovira prometa, saj dela potekajo izven cestišča. »Po izvedenih delih bo promet preusmerjen na novo zgrajeni del ceste (krožnega križišča), tako da ni pričakovati večjih ovir v prometu. Preusmeritev prometa je predvidena po končani turistični sezoni,« so nam povedali na Direkciji RS za infrastrukturo, ki je investitor del, izvaja pa jih Gorenjska gradbena družba. Po njihovih predvidevanjih bodo dela končana do sredine leta 2024. Če bo šlo vse po načrtih, če bodo do takrat pridobljena vsa zemljišča, bo takoj sledila druga faza.

Svet24.si
Na vrhu Betinovega klanca se je začela gradnja prve faza desetletja težko pričakovane Blejske obvoznice.

Krožišče pri Šobcu kmalu zaključeno

Če se vrnemo kakšnih 500 metrov proti Lescam, pri izvozu za Kamp Šobec zagledamo gradnjo novega krožišča. To naj bi za goste kampa s prikolicami in avtodomi ponudilo varno zavijanje levo proti Bledu, je za RTV Slovenija nedavno pojasnil direktor kampa Uroš Ambrožič. Bolj malo pa bo prispevalo k zmanjšanju kolone na glavni cesti. Na direkciji pravijo, da bodo dela zaključena do konca aprila, v času asfalterskih del pa bo promet potekal izmenično z ročnim usmerjanjem. Februarja in marca so ob najbolj obremenjenih urah nastajale kolone, ko so prejšnji teden položili asfalt, ni bilo več ustavljanja avtomobilov. »Predvidevamo, da bo promet po obeh pasovih stekel nemoteno v drugi polovici aprila 2023,« obljubljajo na direkciji, mi pa jim verjamemo.

Svet24.si
Gradnja krožišča pri kampu Šobec med Lescami in Bledom.

Svet24.si
V zadnjem tednu so asfaltirali krožišče v Šobcu.

Dvosmerno čez poletje

Kaj pa počnejo na drugem koncu Bleda, tam pri Mačkovcu proti Bohinjski Beli, kjer so se dnevni vozači v letu ali dveh navadili slalomiranja med vse večjimi vdolbinami v asfaltu ali pa so se prepustili občutkom vrtiljaka. Je to že začetek priključka na obvoznico? Ne, glede tretje faze še ni vse dorečeno. Kot je pred dnevi dejal blejski župan Anton Mežan, vsi niso zadovoljni s potekom trase na Mlinem, zato je v igri še možnost sprememba tretje faze. Kar se pa samih del tiče, direkcija pojasnjuje, da gre za kar obsežno rekonstrukcijo ceste, ki jo je spodkopaval plaz. »Izvedena bo še sidrana pilotna stena, ki naj bi preprečevala nadaljnje plazenje terena, v pripravi je tudi delovni plato za izvedbo pilotov in geotehničnih sider,« opišejo dela v strokovnih terminih in dodajajo, da poteka sočasno »tudi prestavitev vodovoda, kanalizacije in telekomunikacijskih vodov v desno polovico ceste.«

Svet24.si
Nekaj metrov po tabli, ki označuje konec Bleda, voznike pričaka semafor.
Kaj to pomeni za voznike? Da bo v tem času promet potekal izmenično enosmerno. Upanje vlivajo besede, da bo »po dokončani prestavitvi vseh komunalnih vodov in asfaltiranju vozišča do konca turistične sezone vzpostavljen dvosmerni promet.« Jeseni pa spet akcija in ponovno bosta na delu semaforja za izmeničen promet. Dela bodo predvidoma končana do »sredine aprila 2024«.

Ob petkih pričakujte gnečo

Svet24.si
Začetek del kolesarske steze Bled-Bohinj, odsek Obrne-most na Savi Bohinjki.

Med Bledom in Bohinjem je v teku tudi izgradnja kolesarske steze s pomočjo evropskih sredstev. Večina del ne bo ovirala prometa, kjer bo steza prečkala cesto ali bo šla povsem ob njej, pa bo nekaj čakanja. Na odseku med zaselkom Obrne in mostom čez Savo Bohinjko tik pred vstopom v Sotesko bodo občasne polovične zapore prometa vse do konca oktobra. Vozniki si lahko zabeležijo, da so zapore predvidene od ponedeljka do petka med 7. in 17. uro, med vikendi pa zapor ne bo.

Svet24.si
Znak označuje začetek del kolesarske steze Bled-Bohinj, odsek Obrne-most na Savi Bohinjki.

Svet24.si
Na tem mestu v Soteski bo kolesarska steza prečila cesto.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste