Zakon o cestah

Kdo bo z avtocest odvažal pokvarjene avtomobile? Odpravlja se anomalija, ki je razburila javnost ...

S.R./STA
15. 12. 2022, 16.29
Posodobljeno: 15. 12. 2022, 16.42
Deli članek:

Predlog novele zakona zakona o cestah, s katero želi vlada odpraviti anomalijo glede odvoza poškodovanih vozil z avtocest in hitrih cest, mora potrditi še državni zbor, kar pa je le vprašanje časa.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Sprememba zakona o cestah, ki jo je aprila letos sprejela zdaj že nekdanja vlada Janeza Janše, je s sabo prinesla tudi določbo, v skladu s katero so lahko odvoz pokvarjenih in poškodovanih vozil z avtocest in hitrih cest tudi v primeru osebnih vozil opravljali le še koncesionarji upravljavca. Glede na zakon lahko tako tudi pokvarjena osebna vozila z avtocest odstranijo samo tista podjetja, ki izpolnjujejo pogoje za odstranjevanje velikih tovornih vozil. Po glasnih kritikah so pozneje veto na zakon izglasovali državni svetniki, letošnjo jesen pa se je nato še dvakrat znašel v rokah poslancev, ki so ga znova potrdili po tem, ko je državna sekretarka Alenka Bratušek napovedala novelo, ki bo to določbo odpravila.

Sprememba zakona oziroma predvsem navedena določba v zakonu je že aprila naletela na oster odziv javnosti in tudi drugih deležnikov. Kot so namreč že takrat opozorili na Sekciji za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), bo sprememba povzročila dodaten kaos na naših cestah, uporabniki cest pa bodo prepuščeni na milost in nemilost koncesionarjev. Do takrat je namreč veljalo, da te omejitve pri odvozu veljajo samo za vozila , katerih največja dovoljena masa presega 3500 kilogramov. Da za to spremembo ni nobenega razloga, je že pred sprejetjem zakona opozorilo Slovensko zavarovalniško združenje (SZZ), do zadeve pa je bil kritičen tudi poslanec nekdanje LMŠ Rudi Medved.

Anomalijo odpravljajo

Vlada Roberta Goloba je na današnji seji sprejela napovedan predlog novele, s katerim se ta anomalija odpravlja, predlog pa je v obravnavo v DZ poslala po skrajšanem postopku. Kot so pojasnili, se je v zakonu o cestah, ki ga je DZ potrdil v začetku oktobra, s sprejetimi dopolnili poseglo v dobro delujoče in uveljavljene asistenčne storitve več kot 800.000 zavarovancev, ki teh storitev v primeru okvare ali poškodbe vozila na avtocestah ali hitrih cestah ne bi mogli več koristiti, saj bi lahko odvoz njihovega vozila opravil upravljavec ceste na javnem razpisu izbrani izvajalec odvoza vozil.

Takšno stanje popravlja sedaj predlagana novela zakona. Po njej bo posebna ureditev odstranjevanja poškodovanih ali pokvarjenih vozil na avtocestah in hitrih cestah znova veljala samo za tovorna vozila, torej vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3500 kilogramov ne glede na največjo dovoljeno maso priklopnega vozila.

To je dogovorjeno in usklajeno z vsemi ključnimi deležniki, to so Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije, Dars in Slovensko zavarovalno združenje, so navedli na ministrstvu za infrastrukturo.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste