RTV Slovenija

V studio je vstopilo več kot 60 zaposlenih, grožnje z odpovedjo je prejelo "le" 38 "problematičnih"

M.K.
20. 10. 2022, 10.54
Deli članek:

V studio RTV Slovenija je med neposrednim prenosom konec avgusta vstopilo vsaj 60 zaposlenih, s čemer so izrazili protest proti pritiskom in grožnjam vodstva. Zaradi vstopa jih je »le« 38 prejelo opozorilo o možni odpovedi zaposlitve. »Natančnejši pregled prejemnikov groženj pokaže, da so jih prejeli predvsem novinarji Informativnega programa in le nekaj najbolj izpostavljenih posameznikov drugih enot in uredništev,« pravijo novinarji.

RTVSlo/zajem zaslona
Le nekateri, ki so prišli izraziti podporo urednici in voditelju so prejeli opomin pred prekinitvijo delovnega razmerja.

"Z današnjo navzočnostjo v studiu izražamo odločen protest proti vsem oblikam pritiskov in groženj vodstva TV-ja in RTV-ja, torej generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha in direktorja TV Slovenija Uroša Urbanije so še isti dan avgusta zaposleni zapisali v sporočilu za javnost. S tem so izrazili tudi podporo voditelju Sašu Krajncu in urednici Vesni Pfeiffer, ki sta se znašla na tnalu novega vodstva televizije.

V prvi polovici oktobra, tj. mesec in pol po dogodku, pa je Whatmough "le" 38 zaposlenim izdal "pisno opozorilo zaradi neizpolnjevanja delovnih obveznosti in opozorilo o možnosti odpovedi pogodbe o zaposlitvi v primeru ponovne kršitve".

Zaposleni, ki so pred časom odprli spletno stran Tukaj.smo, preko katere javnost neposredno obveščajo o dogajanju, pa se sprašujejo, zakaj pisnega opozorila niso prejeli vsi, ki so vstopili v studio.

"Natančnejši pregled prejemnikov groženj pokaže, da so jih prejeli predvsem novinarji Informativnega programa in le nekaj najbolj izpostavljenih posameznikov drugih enot in uredništev. V studiu so bili tudi zaposleni iz drugih enot, ki nas razumejo in podpirajo: MMC-ja, Radia Slovenija, Izobraževalnega programa TVS, Razvedrilnega Programa, Športnega uredništva, Kulturno umetniškega programa, MMC-ja, Izvedbe programa, TV Produkcije…," so zaposleni zapisali na omenjeni spletni strani.

Niso uspeli identificirati vseh?!

Generalno vodstvo se ob tem izgovarja, da niso uspeli identificirati vseh, a zaposleni trdijo, da skuša vodstvo izolirati novinarje informativnega programa. "Najprej z lažmi, da 'stavka samo peščica nezadovoljnih novinarjev'. Nato s kaznovanje, ko ostalim 'pogleda skozi prste', da ja ne bi prihajalo do protestov tudi v drugih enotah," še poudarjajo.

"Pri sklepanju pogodb, izplačevanju honorarjev ipd generalno vodstvo za vsakega posameznika najprej vpraša, ali je bil med protestniki in šele nato podpiše pogodbo," je zapisano na spletni strani Tukaj.smo.

Grožnja po njihovem prepričanju ni namenjena samo 38 prejemnikom, temveč vsem, ki ne bodo "sodelovali z generalnim vodstvom pri uničenju nacionalke".

Janševa medijska operativka na čelo informativnega programa

Nova urednica dnevno-informativnega programa je sicer v ponedeljek postala dolgoletna medijska operativka Janeza Janše in sodelavka Bojana Požarja, ki jo pred tem na glasovanju v uredništvu ni podprli niti en novinar. Na to mesto je bila imenovana, čeprav nima nobenih izkušenj z delom na televiziji. Zaposleni so ostro protestirali proti njenem imenovanju.

Medispeed
Ksenija Koren

Ksenija Koren je dolgoletna medijska operativka Janeza Janše, ki je nazadnje vodila službo za odnose z javnostmi na državnem Holdingu Slovenske elektrarne (HSE). Pred tem je sodelovala tudi z medijskim delavcem in politikom Bojanom Požarjem, urednikom portala za diskreditacije, ki že več let napada posamezne novinarje in urednike na RTV Slovenija.

Zapuščina vlade Janeza Janše

Razmere na RTV Slovenija so se začele zaostrovati, ko je mesto generalnega direktorja RTV Slovenija prevzel Andrej Grah Whatmough. Slednji je Jadranko Rebernik dober mesec pred parlamentarnimi volitvami imenoval oziroma nastavil za odgovorno urednico informativnega programa kljub temu, da je njeno kandidaturo podprlo manj kot 22 odstotkov članov uredništva. Njen protikandidat, nekdanji urednik dopisništev Televizije Slovenija Mitja Prek je dobil 82-odstotno podporo. Whatmough je Rebernikovo lahko imenoval, ker je njeno kandidaturo podprl programski svet, večino katerega je preko koalicije nastavila prejšnja vlada Janeza Janše.

Razmere na nacionalni televiziji so se dodatno zaostrile, ko je Whatmough na mesto direktorja Televizije Slovenija julija imenoval nekdanjega prvega odgovornega urednika Nove24 in nekdanjega direktorja vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Uroša Urbanijo. Razpis so morali nekajkrat ponoviti, enkrat zato, ker je Urbanija oddal nepopolno prijavo, saj se je na koncu pozabil podpisati.

STA
Direktor TV Slovenija Uroš Urbanija je bil prvi odgovorni urednik Nove24.

Whatmough ga je imenoval kljub nasprotovanju večjega dela novinarskega kolektiva in tudi Sindikata novinarjev Slovenije. Ob tem naj spomnimo, da je Urbanija v času vodenja Ukoma več kot devet mesecev preprečeval financiranje Slovenske tiskovne agencije, ker ta ni poročala po notah tedanjega premierja Janeza Janše.

facebook
RTV Slovenija

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste