Cene na slovenskem trgu

Diplomska naloga po naročilu: Napišejo vam jo v dveh mesecih za 1.800 evrov

P.K.
17. 10. 2022, 13.56
Posodobljeno: 17. 10. 2022, 14.28
Deli članek:

Več kot desetletje, obstajala pa je verjetno že prej, se v Sloveniji uveljavlja plačljiva storitev, ko njen ponudnik v vašem imenu napiše seminarsko, diplomsko, magistrsko in celo doktorsko nalogo. Daleč od tega, da bi bilo vsako leto omenjene ponudbe - na drugi strani pa tudi povpraševanja, manj.

Dreamstime
Posel jim cveti.

Omenjena besedila morajo biti seveda avtorska. Kljub temu se marsikdo odloči, da seminarske, diplomske ali magistrske naloge ne bo pisal sam, ampak jo bo naročil proti plačilu. A pozor, naročilo diplomske naloge in/ali sodelovanje pri njeni izdelavi, je kaznivo dejanje.

Gre namreč za ponarejanje listin. Po nam dosegljivi statistiki je od leta 2008 do 2018 policija podala 34 kazenskih ovadb, ki nalagajo do tri leta zapora osebam, ki so kot tržno blago za drugega pripravile doktorsko disertacijo, magistrsko, diplomsko, izpitno, maturitetno ali seminarsko nalogo, ali za drugega sestavile kakšno drugo pisno nalogo, potrebno za pridobitev izobrazbe.

Oglas na ulični svetilki

Na svetovnem spletu je tudi ta hip moč najti več ponudnikov tovrstnih storitev. Kdo konkretno so, je na prvi pogled težje ugotoviti, saj se dobro zavedajo, da njihova aktivnost ni zakonita in bi jih lahko preganjali, tako se dobro ‘zakamuflirajo’. Svoje storitve oglašujejo diskretno, čim direktneje odjemalcem, kar je na forumih, družbenih omrežjih in kandelabrih.

Ponudniki storitve običajno objavijo samo en kontakt in to je elektronski naslov, bolj redko zapišejo tudi telefonsko številko. Dva, ki sta jo imela navedeno, smo poklicali tudi mi in preverili cene za stran diplomske naloge. Ugotovili smo, da oba računata 20 evrov, kar pomeni, da za 60-stransko diplomsko nalogo računata 1200 evrov.

Po faksu je to postala njegova služba

Že leta 2019 smo v našem mediju ugotavljali, kdo so tisti, ki se ukvarjajo s tem dobičkonosnim poslom in ugotovili, da gre večinoma za študente višjih letnikov, pogosto za absolvente, gimnazijske maturante ali diplomirance različnih smeri. Eden o takratnih sogovornikov nam je povedal, da se je v to 'vrgel' zaradi denarja. “Ker po zaključku fakultete dolgo nisem dobil službe, sem se odločil pisati diplomske naloge drugim. Zdaj imam že več let toliko dela, da mi morata pomagati dva prijatelja. Vsak mesec napišemo skoraj vsak po eno diplomo, vmes pa še kakšno seminarsko, odvisno od dolžine in zahtevnosti teme. Diplomska naloga s srednje zahtevno tematiko vas pride med 800 in 1000 evri,” je dejal.

Kako pa je s ponudbo in cenami danes?

Ena od aktualnih ponudnic za eno stran seminarske naloge računa 5 evrov, za diplomsko delo do 25 strani 250 evrov, 350 evrov za diplomo do 45 strani, za 60-stransko pa računa od 450 evrov dalje. Piše tudi magistrsdke naloge. Za 60-stransko računa okoli 600, za magistrsko do 100 strani pa okoli 800 evrov. 

Na spletu najdemo še enega ponudnika, ki o svoji dejavnosti napiše malo več. Pojasnjujejo, da cene storitev obračunavajo po tarifah za posamezna področja in nivoje zahtevnosti. "Tarife za pripravo ali urejanje besedil se gibljejo med 20 in 60 evrov na avtorsko stran (250 besed)," sporočijo. Na višino tarife vplivajo tudi dostopnost virov ter obseg dodatnih del, kot so izvedbe meritev in raziskav ter morebitne druge potrebe naročnika, objasnijo. "Pomemben tarifni faktor je rok izvedbe. Za vsako povpraševanje izdamo ponudbo z običajnim rokom izvedbe, poleg tega pa lahko zahtevate tudi izdajo ponudbe za prioritetni rok izvedbe. Na ceno lahko zraven navedenega vpliva še zasedenost izvajalcev, če v primeru prezasedenosti izdamo prednostno ponudno,” na svoji internetni strani razložijo interesentom.

Zajem zaslona
Magistrska naloga do 100 strani vas bo prišla 800 evrov.

Zbirajo povpraševanje

Še en ponudnik, ki ga najdemo na internetu, pa dijakom in študentom sporoča, da jim ponujajo pomoč pri pisanju in oblikovanju seminarskih, diplomskih, magistrskih in drugih raziskovalnih nalog. "Ponujamo pomoč od začetne izbire teme, pisanja dispozicije, pomoči pri pisanju same vsebine, končnega oblikovanja, popravkov... Ne čakajte, da se zadeve zapletejo, da se znajdete v brezizhodni ulici, preverite našo ponudbo in nam pošljite povpraševanje," so zapisali v svoji predstavitvi.

Določene imajo samo okvirne cene in sicer: enostavno oblikovanje nalog stane 3 EUR na stran, zahtevno oblikovanje nalog računajo 4 EUR na stran, statistične raziskave obdelane z orodjem SPSS pa bodo zaračunali od 50 EUR na raziskavo, za pomoč pri pisanju besedila nalog od 7 EUR dalje na stran. Naštejejo tudi področja, na katerih so dejavni: ekonomija, logistika, družboslovje, humanistika, sociologija, pravo, informatika, strojništvo, elektrotehnika…

Zajem zaslona
Diplomsko nalogo vam v dveh mesecih napišejo za 1.800 evrov.

Diplomska za 1.800 EUR

Zelo konkreten s cenami in tem, kar ponuja, pa je nek tretji ponudnik, ki ga najdemo na spletu. Razkriva, v kolikem času in za koliko denarja vam bodo kaj pripravili. Maturitetno nalogo zaključijo v dveh tednih za od 110 do 380 evrov, za diplomsko nalogo za višjo šolo družboslovne smeri, s 50 stranmi, računajo od 500 do 1500 evrov, za diplomsko nalogo na univerzitetni stopnji s 60 stranmi, pa računajo od 600 do 1800 evrov, pri čemer vam oboje izročijo v dveh mesecih.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste