Opozorilo: ne prihajajte na Kras na izlete in oglede požarišč

Na Krasu ne poznajo miru, gasilce izzivajo "manjša, a zelo razdrobljena žarišča"

E.J./STA
25. 7. 2022, 07.45
Posodobljeno: 25. 7. 2022, 15.03
Deli članek:

Gasilci spremljajo tudi dogajanje na dveh žariščih - na severni strani Trstelja in na izjemno težko dostopnem terenu Kremenjaka proti Novi vasi. Obsežen požar na Krasu je še naprej pod nadzorom, noč je bila za vse gasilce in druge službe za zaščito in reševanje dokaj mirna, je glavno sporočilo nočnega vodje intervencije Stanka Močnika.

STA
Uničenje na območju Hudega Loga. Pristojni prosijo, da na Kras ne hodimo na izlete ali oglede požarišč.

Žarišči sta na severni strani Trstelja ter na izjemno težko dostopnem terenu Kremenjaka v smeri proti Novi vasi. Eno žarišče pa je tudi pri kraju Novelo, kjer je že posredoval helikopter Slovenske vojske. Gasilci sodelujejo in izmenjujejo informacije z italijansko gozdno policijo, ki na italijanski strani vodi intervencijo, so še sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko.

Iz regijskega štaba so malo pred 15. uro dodatno pojasnili, da na Krasu še ne poznajo popolnega miru, saj nekaj "manjših, a zelo razdrobljenih žarišč neprestano izziva gasilce." Teh je bilo v popoldanskih urah na terenu še 325, pomoč pa so nudili helikoperja slovenske vojske in Pilatus. Tudi danes je na prizorišču požara stalno prisoten minister za obrambo Marjan ŠarecPristojni pozorno spremljajo tudi dogajanje na italijanski strani, saj "ob južnem vetru obstaja nevarnost, da bi se ogenj razširil tudi k nam. Sploh na težko dostopnem terenu na Kremenjaku in proti Novi vasi." Veliko pozornosti še naprej namenjajo tudi za severnemu pobočju Trstelja in okolice.

Zračne sile odšle

Vse zračne sile iz tujine, ki so pomagale pri gašenju požara na goriškem Krasu, so odpoklicali. Na terenu je aktivnih 240 gasilcev, ki opravljajo nadzor in čiščenje ter zalivanje robov požarišča. Gasilci tudi spremljajo dogajanje na dveh žariščih, je za regijski štab Civilne zaščite za Severno Primorsko povedal vodja izmene Sebastjan Kozar.

Ne hodite na izlete!

Znova pa opozarjajo ljudi, naj ne prihajajo na ta del Krasa na izlete in oglede požarišča. Na terenu so še vedno gasilci, gozdni delavci, vojaki, nevarnost predstavljajo tudi ožgana drevesa, predvsem pa še vedno neeksplodirana ubojna sredstva iz I. svetovne vojne, so še opozorili.

Ponoči dejavnih 700 gasilcev

Preko noči je območje velikega požara na Krasu na terenu spremljalo okoli 700 gasilcev, medtem ko je v nedeljo čez dan v intervenciji sodelovalo več kot 2000 ljudi, od tega skoraj 1500 gasilcev. Kot je v nedeljo povedal Robert Okorn iz štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko, so beležili tudi nekaj poškodb, a so bile vse lažje in večinoma oskrbljene na terenu.
Ob skoraj 1500 gasilcih je v nedeljo v intervenciji sodelovalo še okoli 260 gozdnih delavcev oziroma sekačev, 144 pripadnikov Slovenske vojske ter pripadniki civilne zaščite, policije, nujne medicinske pomoči, rdečega križa, Darsa in drugih služb.

150 ur naletov zračnih enot

Enote na tleh so izvajale predvsem čiščenje in zalivanje robov požarišč, bolj aktivno pa je bilo gašenja iz zraka. Pri sem so sodelovale zračne enote iz Slovenije, Srbije, Madžarske, Italije, Slovaške in Avstrije, popoldne pa sta prelet izvedli tudi letali Spartan iz Romunije. Zračne enote so tako izvedle prek 150 ur naletov, sicer pa je bilo po besedah Okorna največ težav na severnem delu požarišča, v smeri Vipavske doline.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste