Pilot bežal iz gostega dima

"Ta požar ne bo pogašen do prvega obilnega dežja"

Danijel Cek / Primorske novice
22. 7. 2022, 13.08
Posodobljeno: 22. 7. 2022, 13.13
Deli članek:

"Če bo dež padel šele čez en mesec, bomo morali gasilci biti aktivni do takrat," je včeraj ob cerkvi v Kostanjevici na Krasu, kjer so gasilci in ostale reševalne službe postavile svoj štab, povedal vodja gašenja največjega požara v zgodovini Slovenije Simon Vendramin. Z ognjem se je včeraj borilo 1034 gasilcev, sedem helikopterjev in dve letali.

Slovenska vojska
Helikopter SV je sodeloval pri gašenju požarov na Krasu

"Vsi smo pošteno izmučeni. Z ognjem se borimo že peti dan, delamo po 16 ur dnevno," pravi Simon Vendramin in dodaja, da na poraščenem in slabo prehodnem terenu proti takemu požaru tudi gasilci sami ne morejo veliko. "Požar preskakuje tudi po 200 metrov in več in v takih razmerah potrebujemo predvsem učinkovito gašenje iz zraka," je dejal.

Kar devet zračnih plovil je včeraj odmetavalo vodo na ogenj, ki se je raztezal v dolžini dobrega kilometra severovzhodno od Kostanjevice in zajel Veliki vrh, Renški vrh, Trešnik in druge 500 metrov visoke griče. Slovenska vojska je nad ogenj letela s tremi helikopterji in letalom, policija z dvema helikopterjema, hrvaška vojska z enim, avstrijska policija prav tako, dopoldne in popoldne je požar nadletaval tudi hrvaški kanader.

Pilot bežal iz gostega dima

"Pilot vojaškega helikopterja mi je včeraj pravil, da ni v življenju še nikoli bežal. Do včeraj. Včeraj pa da je nekajkrat dobesedno bežal iz gostega dima. Helikopterji odvržejo vodo čim bliže nad ogenj in se nato čim hitreje umaknejo. Seveda je njihova pomoč dragocena, ampak količina vode, ki jo lahko nosijo, za tak požar ne pomeni hitre rešitve. Tukaj bi potrebovali najmanj tri kanaderje, ki bi krožili in non-stop odmetavali vodo, pa bi mogoče kaj hitreje vse skupaj rešili," nam je ob opazovanju goreče linije nad Kostanjevico pojasnjeval poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan.

Po njegovem je odločilna količina vode, ki jo helikopterji ali letala odvržejo na ogenj. "Treba bi bilo odmetavati večje količine vode," je dodal. Na vprašanje, koliko lahko na takem terenu storijo gasilci na tleh, je odgovoril, da ne veliko. "Kam pa naj gredo? Lahko se postavijo na kako cesto, gozdno preseko in tam skušajo braniti, ampak če ogenj preskakuje po par sto metrov, morajo pogosto na koncu od tam bežati," je opisal skrajno nevarne razmere.

"Verjetno bo treba povečati že obstoječo floto helikopterjev, transportno letalo, ki ga bomo dobili prihodnje leto, bo tudi lahko odvrglo 5000 litrov vode. Treba bo premisliti tudi o nakupu namenskega helikopterja za gašenje. Kar pa se tiče letal za gašenje, so v preteklosti ocenjevali, da za naše razmere niso primerna. Če bo stroka zdaj ocenila, da so, bomo razmislili tudi o tem," nam je na vprašanje, ali bo vlada po 20 letih obljub vendarle kaj konkretno izboljšala naše gasilske kapacitete, včeraj odgovoril obrambni minister Marjan Šarec. Po njegovem prepričanju se bodo na ministrstvu vsekakor tokrat resno lotili reševati težave.

Rešili piščančjo farmo

Medtem ko so v Kostanjevici včeraj popoldne opazovali, kako se dim v celotni liniji požara občasno spreminja v požare krošenj, so se trudili, da bi ga s helikopterji in na tleh ustavili v smeri proti vasi Temnica in hribu Trstelj. "Piščančja farma je rešena. Tam so enote in ne pričakujemo težav," so člani štaba poročali vodji o edini ogroženi stavbi severovzhodno od Kostanjevice.

Medtem ko je bilo dogajanje v kostanjeviškem štabu včeraj napeto, pa so bile razmere v štabu v Brestovici pri Komnu bolj mirne. Tam so pod vodstvom Kraške gasilske zveze domači in ostali gasilci v sredo bili hud boj za vas Jamlje na italijanski strani in za vasi Klariči, Brestovica in Vale na naši.

"Poročali so, da v Jamljah gorijo hiše, kar pa ni bilo res. Eno je le oplazila visoka temperatura. Na naši strani je zgorela ena lopa na štirih kolih in že porušena nekdanja karavla na prehodu Klariči, ki je nismo niti branili. In to je tudi vse," je povedal poveljnik Obalno-kraške gasilske regije in predsednik komenskih gasilcev Marko Adamič.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste