Na vseslovenskem študentskem tekmovanju s področja inovativnosti in razvoja novih živilskih izdelkov, ki je potekalo že 14. leto zapored, je sodelovalo 7 ekip in 26 študentov iz različnih fakultet in višjih strokovnih šol.
Dr. Tatjana Zagorc, predsednica nacionalne ocenjevalne komisije Ecotrophelia Slovenija 2022 je povedala: »Od kadrov prihodnosti v agroživilstvu se pričakuje veliko, kajti vstopajo v svet številnih izzivov. Vse združuje pojem trajnosti in trajnostnega razmišljanja, predvsem pa ukrepanja. Študenti tekom tekmovanja pridobivajo dragoceno izkušenjsko znanje na področjih, ki segajo mnogo dlje od njihove študijske smeri. Ecotrophelia Slovenija je zelo dobra popotnica k ustvarjanju kariernih poti in oblikovanju idej za obstoj in razvoj agroživilstva. Spreminjamo se namreč kot potrošniki, spreminjamo svoje vedenjske navade v povezavi s hrano in prehranjevanjem, spreminja se tudi naš odnos do okolja ter širše družbe.«
Ekipa študentov pod mentorstvom prof. Stephena Pearsona iz Tehniške univerze v Münchnu in somentorja doc. dr. Evgena Benedikta iz Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, ki so jo sestavljale Patricija Kunstek, Ivana Turnšek, Suzana Kralj in Nina Maček je s prigrizkom Wibuba bar, žitno rezino, ki je sklop treh prehranskih izdelkov, katerih namen je zagotoviti optimalen razvoj ploda in dojenčka skozi ustrezno prehrano matere in partnerja, premagala vse udeležence. Izdelek ne vsebuje glutena in ima ugodno hranilno in energijsko sestavo.
Drugo mesto je zasedel izdelek z imenom Barli, fermentirana žitna ploščica, prelita z malinami in temno čokolado, ki so jo ustvarili Nej Bizjak, Tea Dular in Luka Irenej Pečan, pod mentorstvom prof. dr. Polone Jamnik.
Tretje mesto je pripadlo izdelku WrapUp tortilja, ki so ga ustvarili Meta Brkopec, Gašper Korat, Luka Korošec in Eva Mustafa pod mentorstvom izr. prof. dr. Mojce Korošec in je narejena iz sestavin, ki veljajo za stranski proizvod industrije, kot sta bučna prga in pivovarske tropine.
Ecotrophelia Slovenija je tekmovanje, na katerem študentske ekipe razvijejo in predstavijo inovativne živilske izdelke, ki morajo biti eko-inovacija v vsaj eni dimenziji razvoja. Organizira ga Gospodarska zbornica Slovenije – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij. Tako študente spodbuja, da razmišljajo širše ter že pri razvoju upoštevajo trajnostni vidik, ki je v današnjem času ključnega pomena.
Ekipe za izdelek pripravijo pojasnjevalno-tehnični dosje, v katerem zajamejo tehnološki, marketinški in ekonomski vidik proizvodnje ter prodaje izdelka. Dosjeje oceni strokovna ocenjevalna komisija, na dan tekmovanja pa poteka še ustna predstavitev ter degustacija izdelka.