Pozitivni po 20. aprilu

Ali zdravstveni minister Poklukar omejuje volilno pravico državljanov?

R.T./STA
29. 3. 2022, 14.35
Posodobljeno: 29. 3. 2022, 17.12
Deli članek:

Volivci, ki bodo pred volitvami v DZ zboleli po izteku roka za oddajo vloge za glasovanje na domu, na dan volitev ne bodo mogli glasovati, so sporočili z Državne volilne komisije.

STA
Ministrstvo za zdravje je Državni volilni komisiji odsvetovalo, da omogoči glasovanje na voliščih tistim, ki bodo pozitivni po 20. aprilu.

Na težave zagotavljanja volilne udeležbe tistih, ki bodo na koronavirus pozitivni po 20. aprilu, pa se pred tem datum ne bodo prijavili za glasovanje na domu, so že minuli teden opozorili v Inštitutu 8. marec.

Izrazili so skrb, da nekateri volivci ne bodo mogli oddati svojega glasu. "Kot to razumemo mi, ti volivci pravzaprav ne bodo mogli oddati svojega glasu," je na novinarski konferenci minuli teden dejala Kristina Krajnc z inštituta. Pri tem so poudarili še prakso iz tujine in poudarili, da je več evropskih držav volivcem v primeru okužbe s covidom-19 vseeno omogočilo sodelovanje na volitvah.

Državna volilna komisija (DVK) je danes sporočila, da zakon ne omogoča izjem za oddajo vloge za glasovanje na domu po 20. aprilu. Volivci, ki se zaradi bolezni ne morejo zglasiti na volišču, morajo to sporočiti najmanj tri dni pred dnem glasovanja, so pojasnili.

Volivcem zato predlagajo, da se, če imajo to možnost, udeležijo predčasnega glasovanja. Omenjena določba zakona sicer velja tako za tiste, ki bodo zaradi okužbe s koronavirusom v izolaciji, kot tudi za tiste, ki bodo v času volitev zboleli ali bodo napoteni v bolnišnico, so v sporočilu za javnost navedli na DVK.

DVK je predlagala možnost, da se volivcem, ki bodo napoteni v izolacijo po 20. aprilu omogoči glasovanje na volišču, ministrstvo za zdravje možnost zavrnilo

DVK je na zadnji seji z dnevnega reda umaknila odločanje o predlogu, da bi volivcem, ki bodo v izolacijo napoteni po 20. aprilu, torej po izteku roka za oddajo vloge za glasovanje na domu, omogočili glasovanje na volišču. Predhodno se je omenjala možnost, da bi se taki volivci volitev lahko udeležili po 19. uri.

A DVK je zaradi opozoril zdravniške stroke predlog umaknila. Argument ministrstva za zdravje, ki ga vodi minister Janez Poklukar, svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje je namreč, da za volivce v izolaciji, razen nujnega obiska pri zdravniku, ni izjem in ne smejo zapuščati svojega bivališča, so pojasnili na DVK.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov