preobrat?

Rusija bo "zmanjšala aktivnost v Kijevu in Černigovu"

J.P.
29. 3. 2022, 14.16
Posodobljeno: 29. 3. 2022, 16.24
Deli članek:

Rusi še niso strli ukrajinskega odpora. Ukrajinci naj bi jih začeli potiskati nazaj.

Profimedia
Ukrajinska prestolnica

Po poročanju ruske tiskovne agencije Tass je namestnik ruskega obrambnega ministra Aleksander Fomin danes izjavil, da bo Rusija "radikalno zmanjšala" vojaško aktivnost v Kijevu in Černigovu. Tudi zato, da bi bila prihodnja pogajanja, ki bi lahko prinesla mirovni sporazum, uspešnejša.

Na ukrajinski strani so medtem povedali, da je možno tudi srečanje obeh predsednikov, Vladimirja Putina in Volodimirja Zelenskega. Izpostavili so, da so pripravljeni sprejeti status nevtralne države. To pomeni, da se ne bi pridružili zvezi Nato, v zameno pa zahtevajo garancijo, da jih Rusi ne bi več nikoli napadli.

Ni skrivnost, da se je ruski vojaški stroj ustavil pred ukrajinsko prestolnico. Britansko obrambno ministrstvo je danes poročalo, da so ukrajinske sile na več položajih Ruse uspešno potisnile nazaj. Britanci so vseeno ocenili, da Rusija zaradi zračnih napadov ostaja velika nevarnost za Kijev.

Britanski BBC poroča, da Rusi še naprej obstreljujejo Černigov. Od začetka vojne naj bi tam umrlo 400 civilistov, je ocenil tamkajšnji župan.

Trije koridorji

Ukrajina je pred tem sporočila, da je ponovno odprla humanitarne koridorje za evakuacijo civilistov z območij spopadov. Do odprtja koridorjev prihaja dan po premoru zaradi domnevnih poročil o možnih ruskih napadih. Prvi koridor bo potekal od obleganega mesta Mariupolj do Zaporožja z osebnimi avtomobili, pridružili pa se jim bodo tudi prebivalci Mariupolja, ki so se uspeli umakniti v Berdjansk, je pojasnila podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Drugi koridor bo potekal od Melitopola, ki so ga zasedle ruske sile, do Zaporožja. Tretji bo vodil iz Energodara, kjer stoji jedrska elektrarna Zaporožje, ki so jo zavzele ruske sile, do mesta Zaporožje, je še navedla.

Ljudje pa ne bežijo samo iz obleganih mest in vasi, ampak še naprej tudi zapuščajo državo. Po podatkih Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) je Ukrajino, kjer je pred invazijo živelo okoli 44 milijonov ljudi, zapustilo več kot 3,9 milijona ljudi. Od tega se jih je 2,3 milijona zateklo v sosednjo Poljsko.

Podatki, ki jih je danes objavil UNHCR, kažejo, da je pred spopadi iz Ukrajine pobegnilo 3.901.713 ljudi. V primerjavi s ponedeljkom se je število povišalo za 38.916. Rdeči križ pri tem navaja, da so begunci psihično in fizično izčrpani in se počutijo "brezupno", še navaja AFP.

Medtem ko val beguncev ne pojenja, pa se mnogi Ukrajinci vračajo v domovino. Po podatkih ukrajinske mejne policije se je od začetka ruske invazije pred štirimi tedni in pol iz tujine vrnilo okoli 510.000 ljudi. Samo v zadnjem tednu jih je prišlo 110.000, je v ponedeljek za nemški dnevnik Die Welt povedal tiskovni predstavnik mejne policije Andrij Demčenko. Povečini gre za moške, večina pa jih prihaja s Poljske.

Po podatkih poljske mejne policije se je v Ukrajino od začetka invazije 24. februarja vrnilo okoli 352.000 Ukrajincev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov